Blåbärspaj med vaniljkräm

Blåbärspaj med kardemumma! En helt fantastisk god paj med smul-crumble på toppen och serveras gärna med en hemgjord vaniljkräm. För den som även älskar kardemumma är den här blåbärspajen en dröm!

blabarspaj

blabarspaj

blabarspaj

blabarspaj

Foto: homemade by cecilia

blabarspaj

Blåbär-kardemummapaj med vaniljkräm

smuldeg

2 1/2 msk strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/4 dl havregryn
3/4 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
80 g smör, rumstempererat
en liten nypa salt

fyllning

250 g blåbär (frysta går bra)
1/2 dl strösocker
1 msk maizenamjöl 

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200 C.
  2. Blanda ingredienserna till smuldegen.
  3. Blanda blåbären med strösockret och maizenamjölet i en pajform, ca 20 centimeter i diameter. Strö över smuldegen och ugnsbaka i ca 25 minuter. 

 

Vaniljkräm

  • 1 vaniljstång (eller 2 tsk mortlade kardemummakärnor för kardemummakräm)
  • 5 dl mjölk
  • 100 g äggula
  • 100 g strösocker
  • 35 g maizenamjöl
  • 20 g smör

Gör vaniljkrämen så här:

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna.
  2. Koka upp mjölken i en tjockbottnad kastrull tillsammans med vaniljen, även den urskrapade vaniljstången. Låt dra 5–10 minuter.
  3. Vispa äggula, socker och
    maizena luftigt. Sila sedan ner vaniljmjölken i smeten.
  4. Häll ner blandningen i en ren kastrull och koka försiktigt upp krämen under ständig vispning. Låt koka ordentligt i cirka en minut tills den tjocknat, ta direkt av från plattan när den tjocknar.
  5. Ta av från plattan och blanda ner smöret. Låt krämen svalna och servera till blåbärspajen.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..