ANNONS

Blåbärspaj med vaniljkräm

/

Blåbärspaj med kardemumma! En helt fantastisk god paj med smul-crumble på toppen och serveras gärna med en hemgjord vaniljkräm. För den som även älskar kardemumma är den här blåbärspajen en dröm!

blabarspaj

blabarspaj

blabarspaj

blabarspaj

Foto: homemade by cecilia

blabarspaj

Blåbär-kardemummapaj med vaniljkräm

smuldeg

2 1/2 msk strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/4 dl havregryn
3/4 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
80 g smör, rumstempererat
en liten nypa salt

fyllning

250 g blåbär (frysta går bra)
1/2 dl strösocker
1 msk maizenamjöl 

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200 C.
  2. Blanda ingredienserna till smuldegen.
  3. Blanda blåbären med strösockret och maizenamjölet i en pajform, ca 20 centimeter i diameter. Strö över smuldegen och ugnsbaka i ca 25 minuter. 

Vaniljkräm

  • 1 vaniljstång (eller 2 tsk mortlade kardemummakärnor för kardemummakräm)
  • 5 dl mjölk
  • 100 g äggula
  • 100 g strösocker
  • 35 g maizenamjöl
  • 20 g smör

Gör vaniljkrämen så här:

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna.
  2. Koka upp mjölken i en tjockbottnad kastrull tillsammans med vaniljen, även den urskrapade vaniljstången. Låt dra 5–10 minuter.
  3. Vispa äggula, socker och
    maizena luftigt. Sila sedan ner vaniljmjölken i smeten.
  4. Häll ner blandningen i en ren kastrull och koka försiktigt upp krämen under ständig vispning. Låt koka ordentligt i cirka en minut tills den tjocknat, ta direkt av från plattan när den tjocknar.
  5. Ta av från plattan och blanda ner smöret. Låt krämen svalna och servera till blåbärspajen.
0
2

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00