Key lime paj med lime, basilika & kokos

Den här pajen är inspiread av min för tillfället favoritdrink som hittas på Asian post office i Stockholm. Det är en lime och basilika drink med en fantastiskt gott kokos-skum! Med den drinken i minnet gick jag hem och bakade denna pajen som blev succé!

key lime paj 4

key lime paj 3

key lime paj 5

Key lime paj med basilika

Kolapajskal

  • 150 g smör (normalsaltat)
  • 1,5 dl ljust eller mörkt muscovadosocker
  • 3 msk ljus sirap
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 0,75 tsk bikarbonat
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 1,5 tsk malen ingefära
  • 1 krm salt
  • 50 g brynt smör
  • ev. 1 krm salt

Så här gör du kolapajskalet

  1. Värm ugnen till 175 grader.
    Mixa ihop alla ingredienserna till kolapajskalet tills det börjar gå ihop till en deg.
  2. Smula ut det så gott det går på ett bakplåtspapper på en plåt. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter tills degen är gyllenbrun. Låt svalna.
  3. Bryn smöret.
  4. Lägg de svalnade degsmulorna i en matberedare och mixa snabbt till mindre smulor. Häll i det brynta smöret och mixa till finare smulor. Smaka av med salt.
  5. Tryck ut i en pajform. Grädda på 175 grader i 10 min. Häll i fyllningen.

Lime och basilika fyllning

  • 1 burk (ca 400 g) kondenserad mjölk
  • 1 dl pressad limesaft
  • Rivet skal från 2 limefrukter
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 msk finhackad basilika
  • 3 äggulor (äggvitorna kan du använda till den italienska marängen)
  • 1 ägg

Så här gör du limefyllningen

  1. Värm ugnen till 175 grader
  2. Blanda kondenserad mjölk, limesaft, limeskal, hackad basilika och vaniljsocker i en bunke. Mixa med en stavmixer.
  3. Rör ner äggulorna och sedan äggen.
  4.  Grädda i ca 20 minuter tills fyllningen stannat.

Kokosmaräng

  • 0,5 dl vatten
  • 2 äggvitor
  • 160 g strösocker
  • 0,75 dl riven kokos

Gör kokosmarängen så här:

  1. Koka upp vatten och strösocker i en kastrull.
  2. När sockret når en temperatur på 110 grader börjar du vispa äggvitorna och citronsaften i en kitchen aid eller annan assistent, vispa på medelhastighet.
  3. Vid 121 grader häller du i sockret i en tunn stråle i de nu fluffiga äggvitorna. Fortsätt vispa hela tiden. När det vispats upp en maräng och den är sval och fast vispar du i riven kokos. Jag mixade kokosen innan för att få mer ett pulver. Jag tror även att den släpper mer kokossmak i marängen då.
  4. Spritsa ut över pajen som måste vara helt sval innan du brer på marängen. Bränn av med en brullebrännare eller ha den som den är.

Varmvispad maräng

Ett snabbare alternativ till italiensk maräng är varmvispad maräng. Denna bör dock ätas direkt efter montering för godast konsistens.

  • 100 g äggvita (3 st)
  • ½ tsk pressad citron
    eller 1 krm ättika (12 %)
  • 225 g strösocker (2 ½ dl)
  • 0,75 dl riven kokos
  1. Sätt ugnen på 100 grader, eller
    90 grader om du använder varmluft.
    Om du har varmluft kan du grädda
    flera plåtar samtidigt.
  2. Blanda äggvitor, citronsaft och socker
    i en rostfri bunke tillhörande en köksassistent.
    Ställ den över ett vattenbad
    och vispa tills smeten når 60 grader.
  3. Ta bort från värmen och fortsätt vispa
    i assistenten. Vispa tills marängen är
    fast, glansig och sval. Vispa sen ner kokosen.
  4. Spritsa ut marängsmeten på pajen och bränn av med en brullebrännare. Eller ställ på ett galler en kort stund i ugnen på grilleffekt överst i ugnen.

Köp min bok om tårtor här!

tårtbok

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..