Mina bästa tårtbottnar

Dessa är mina bästa tårtbottnar som jag använder mycket, de funkar varje gång och jättegoda! En vaniljbotten och en chokladbotten.

Vaniljbottnen är lite fastare vilket gör den bra för att baka högre tårtor då den är stabilare än luftigare bottnar. Vaniljbottnen kan du variera med kardemumma, kanel, citron eller lime tex.

Chokladbottnen är härligt saftig och låt dig inte skrämmas av kaffet om du inte gillar det, kaffesmaken går inte igenom men är en bra smakförhöjare åt chokladen. Vill du ändå inte använda kaffe kan du ta vatten istället. Även denna lämpar sig för höga tårtor om man så önskar.

Jag klär tårtformarna med bakplåtspapper för att det inte skall fastna. Det funkar att smöra och bröa men ibland fastnar det. Bakplåtspapper fastnar aldrig, så vill du vara säker på att det inte fastnar är det bästa att använda bakplåtspapper. Klipp remsor som du lägger längst med  kanterna och klipp ut en rundel lika stor som bottnen eller spänn fast pappret om du har en springform.

tartbotten bästa

tartbotten recept

Tårtbotten med vanilj:

Ca 12 bitar

  • 3 ägg
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3 1/2 dl vetemjöl
    (ev kan du byta ut 1 dl till potatismjöl för att få en lite luftigare botten.)
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 krm  salt
  • 1 tsk kardemummakärnor, mortla dem
  • ev 1 citron, zesten

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.
  2. Klä en form med bakplåtspapper, ca 18 cm i diameter.
  3. Smält smöret och häll i mjölken.
  4. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och luftigt.
  5. Blanda vetemjöl, bakpulver, kardemumma, citronzest och salt. Vänd försiktigt ner det i äggsmeten omväxlande med smörmjölken.
  6. Grädda bottnen i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter. Prova med en sticka, den skall inte vara kletig i mitten.
  7. Låt kakan svalna helt innan du skär i den.

chokladbotten tarta

Tårtbotten choklad:

Ca 12 bitar

  • 1 3/4 dl kallt starkt kaffe
  • 1 1/2 dl kakao
  • 1 dl crème fraiche
  • 3 1/2 dl vetemjöl (210 g)
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 krm salt
  • 175 g smör, rumsvarmt
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 dl mörkt eller ljust muscovadosocker
  • 2 ägg

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150 grader över- och undervärme.. Klä en tårtbotten med bakplåtspapper. 18 cm bred.
  2. Rör ihop kaffe, kakao och crème fraiche i en bunke.
  3. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker och salt i en annan bunke och rör jämnt.
  4. Vispa smöret 2–3 min med vinge i en assistent. Tillsätt de båda sockersorterna och vispa ytterligare 2–3 min. Tillsätt ett ägg i taget och rör emellan. Nu kan smeten skära sig men den går ihop igen när du tillsätter mjölblandningen.
  5. Rör ner mjölblandningen växelvis med kaffeblandningen. Rör till en jämn smet och häll i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 min tills provstickan precis är torr när du sticker ner den. Låt kakan svalna helt innan du skär i den.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..