Rabarber-pannacottapaj
/
Rabarberpannacotta i kolapajskal
Kolapajskal
- 150 g smör1,5 dl muscovadosocker3 msk ljus sirap4,5 dl vetemjöl0,75 tsk bikarbonat1,5 tsk vaniljsocker1,5 tsk malen ingefära1 krm salt
Efter gräddning:
75 g brynt smör
ev. 1 krm salt
Så här gör du kolapajskalet
- Värm ugnen till 200 grader.
- Mixa ihop alla ingredienserna till kolapajskalet tills det börjar gå ihop till en deg.Smula ut det så gott det går på ett bakplåtspapper på en plåt. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter tills degen är gyllenbrun. Låt svalna och bryt i bitar om det har gräddats ihop.Bryn smöret.Lägg kakbitarna/smulorna i en matberedare och mixa snabbt till mindre smulor. Häll i det brynta smöret och mixa till finare smulor. Smaka av med salt.Tryck ut i en pajform eller springform, ca 26 cm. Grädda på 175 grader i 8 min. Låt svalna lite innan du häller i pannacottan.
Rabarberpannacotta:
- 3 st gelatinblad
- 300 g rabarber
- 2 dl vatten
- 0,5 lime, saften
- 1 dl socker
- 0,5 tsk vaniljpulver
- 2.5 dl vispgrädde
Gör rabarberpannacottan så här:
- Värm ugnen till 200 grader.
- Skala rabarbern om skalet är grovt, skär den i cm stora bitar och lägg i en kastrull, häll på vatten, limesaft, socker och vaniljpulver. Låt koka upp och koka tills rabarbern har kokat sönder och är mjuk, ca 10 min. Mixa med en stavmixer.
- Tillsätt grädden och och koka upp. Smält i gelatinbladen och låt svalna några minuter innan du häller i pannacottan i palskalet. Frys eller kyl snabbt in pajen.
- Dekorera ev. med krossade maränger och frystorkat bärpulver.