Rabarber-pannacottapaj

Det här kolapajskalet är en favorit hos mig, så himla gott! Min kille går alltid och småäter kaksmulorna när det finns hemma ;D

Här har jag fyllt skalet med en rabarberpannacotta. Pannacotta är superenkelt att göra och kräver minimal arbetsinsats. Servera med en klick grädde!

Rabarberpannacotta i kolapajskal

Kolapajskal

  • 150 g smör1,5 dl muscovadosocker3 msk ljus sirap4,5 dl vetemjöl0,75 tsk bikarbonat1,5 tsk vaniljsocker1,5 tsk malen ingefära1 krm salt

    Efter gräddning:

    75 g brynt smör
    ev. 1 krm salt

Så här gör du kolapajskalet

  1. Värm ugnen till 200 grader.

  1. Mixa ihop alla ingredienserna till kolapajskalet tills det börjar gå ihop till en deg.Smula ut det så gott det går på ett bakplåtspapper på en plåt. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter tills degen är gyllenbrun. Låt svalna och bryt i bitar om det har gräddats ihop.Bryn smöret.Lägg kakbitarna/smulorna i en matberedare och mixa snabbt till mindre smulor. Häll i det brynta smöret och mixa till finare smulor. Smaka av med salt.Tryck ut i en pajform eller springform, ca 26 cm. Grädda på 175 grader i 8 min. Låt svalna lite innan du häller i pannacottan.

Rabarberpannacotta:

  • 3 st gelatinblad
  • 300 g rabarber
  • 2 dl vatten
  • 0,5 lime, saften
  • 1 dl socker
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 2.5 dl vispgrädde

Gör rabarberpannacottan så här:

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Skala rabarbern om skalet är grovt, skär den i cm stora bitar och lägg i en kastrull, häll på vatten, limesaft, socker och vaniljpulver. Låt koka upp och koka tills rabarbern har kokat sönder och är mjuk, ca 10 min. Mixa med en stavmixer.
  3. Tillsätt grädden och och koka upp. Smält i gelatinbladen och låt svalna några minuter innan du häller i pannacottan i palskalet. Frys eller kyl snabbt in pajen.
  4. Dekorera ev. med krossade maränger och frystorkat bärpulver.