Pavlova till påsk!

En underbar pavlova-krans med en vaniljhallonkräm, en syrlig flädercurd och kola! Så fluffig och god. Passar super till påskbordet!

pavlova recept

Foto: Helen Pe

Pavlovakrans

1 timme + 1 timme i ugn + tid att kallna

Gör egen hallonpuré genom att mixa och passera hallon. Dulce de lechen som blir över kan frysas. Köp färdig lemon curd om du vill förenkla.

Till 6–8 bitar:

Pavlova

  • 3 dl strösocker
  • 4 äggvitor
  • 1 tsk vaniljsocker

Hallonkräm:

  • 100 g hallonpuré
  • 1/2 vaniljstång
  • 1 dl mjölk
  • 3/4 msk pressad citron
  • 2 äggulor
  • 3 msk strösocker
  • 2 msk Maizena majsstärkelse
  • 1 msk smör
  • 1/2 krm salt
  • 1,5 dl vispgrädde

Flädercurd:

  • 3 äggulor
  • 2 1/2 msk + 2 1/2 msk strösocker
  • 1/2 dl konc flädersaft
  • 2 msk pressad citron
  • 50 g smör

Topping:

  • 1/2 dl dulce de leche ­(karamelliserad mjölk)
  • florsocker
  • ätbara blommor och blad

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 100° varmluft. Rör ihop socker och äggvita i en rostfri skål. Värm upp över vattenbad under omrörning till 55–60°.
  2. Vispa smeten till en fast marängsmet, gärna i en hushålls­assistent. Blanda i vaniljsockret.
  3. Spritsa en krans, ca 22 cm, på ett bakplåtspapper på en plåt och runda maränger på ett annat bakplåtspapper på en plåt.
  4. Grädda marängkrans och småmaränger mitt i ugnen ca 1 timme, tills de känns lätta och lossnar från bakplåtspapperet. Låt marängerna kallna på galler.
  5. Hallonkräm: Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Koka upp hallonpuré, vaniljfrön, vaniljstång, mjölk och citronsaft i en kastrull.
  6. Vispa upp äggulorna med socker och majsstärkelse i en bunke. Sila den varma hallonmjölken över äggsmeten under omrörning. Häll tillbaka smeten i den rengjorda kastrullen.
  7. Sjud krämen under omrörning på medelvärme tills den tjocknar. Ta kastrullen från plattan, tillsätt smöret. Rör tills det smält och tillsätt salt. Låt krämen kallna.
  8. Flädercurd: Vispa äggulor och 2 1/2 msk socker. Koka upp flädersaft, citronsaft, 2 1/2 msk socker och smör i en kastrull. Häll saften i äggsmeten, blanda och häll tillbaka i kastrullen. Värm på låg värme under omrörning tills krämen tjocknat. Låt kallna. Förvara i kyl.
  9. Vispa upp hallonkrämen. Vispa grädden lätt och vänd ner i hallonkrämen, lite i taget.
  10. Klicka ut hallonkrämen på den runda marängbottnen. Lägg på de små marängerna och spritsa på flädercurd och dulce de leche. Pudra över florsocker. Garnera med blommor och blad.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..