Mandelkaka med persikor & riesling

Den här kakan är verkligen supergod! Jag blev nästan förvånad hur gott det blev och längtar redan efter att baka den igen! =) Rieslingen ger en fantastiskt god karaktär till kakan som ingen annan ingrediens och de vin karameliserade persikornas sötma till det blir fantastisk. Testa!

persikokaka 3

persikokaka 2

Persikokaka

Vinkaramelliserade persikor:

  • 20 g smör att steka i
  • 4 halvor inlagda persikor i sockerlag
  • 2 dl halvtorr riesling

Smeten:

  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl strösocker
  • 150 g mandelmassa
  • 3 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 0,75 dl halvtorr riesling
  • 20 g kallt smör att hyvla över
  • 0,5-1 dl mandelspån

Till fodring av formen:

  • smör
  • ströbröd

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Smöra och bröa en form är ca 22 cm i diameter.
  3. Skiva persikohalvorna värm upp en stekpanna med smör i och stek sen persikorna på hög värme tills persikorna fått lite färg på båda sidor. Häll sen i vinet och låt det koka tills vätskan är borta. Ta bort från plattan.
  4. Riv mandelmassan.
    Vispa samman smör, socker och mandelmassa med en elvisp. Vispa därefter ner äggen ett i taget. Blanda mjöl, salt och bakpulver och tillsätt i smeten omväxlande med vinet.
  5. Bred ut smeten i formen och tryck ner persikorna lätt i smeten. Hyvla ca 4 skivor smör tunt med en osthyvel och lägg ovanpå kakan och strö på mandelspån. Grädda i ca 30 minuter i mitten av ugnen.

persikokaka

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..