Frukostfrallor med smör vallmofrön

Jag älskar dessa smörfrallorna! Det är lite klurigt att kavla in smöret men så värt resultatet. Och det bästa är att du gör allt jobbet på kvällen innan och bra gräddar av dem på morgonen.

frukostfrallor recept

frukostfrallor smor

frallor recept

Smörfrallor

 • 25 g jäst
 • 5 dl mjölk 3%
 • 25 g honung
 • 75 g rapsolja
 • 2,5 tsk salt
 • 850 g Siktat dinkel eller vetemjöl
 • 125 g rumstempererat smör

Till pensling

 • 1 ägg
 • Vallmofrön

Gör frukostfrallorna så här:

 1. Lös upp jästen i mjölken i en stor bunke. (Ja mjölken skall vara kall)
 2. Tillsätt alla ingredienser förutom smöret. Knåda till en smidig deg med degkrok. Ca 8 min.
 3. Plasta bunken och låt degen jäsa till dubbel stl. ca 1 timma.
 4. Kavla ut degen till en rektangel ca 40 x 20 cm. Bred på det rumsvarma smöret. Spar minst 2 cm på kanterna för att smöret inte skall flyta ut när du kavlar ut den. Tryck gärna ihop kanterna lite. Vik degen på mitten och kavla ut till samma storlek.
 5. Gör ett treslag (vik in från kortsidan 2/3 och vik över den resterande biten). Kavla ut degen till 40 x 20 igen.
 6. Skär degen i två längder och dela varje längd till ca 4 cm breda bitar. Vill du ha lite mindre frallor kan du kavla degen till en lite bredare rektangel och skära degen till tre längder och skära ca 4 cm breda bitar. Jag bakade den större varianten men tycker att det kan vara gott med mindre bröd. Korta då gräddningstiden med ett par minuter.
 7. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper täck över med en handduk och plasta. Handduken skall förhindra att plasten fastnar i bröden. Låt stå i kylen över natten.
 8. Värm ugnen till 225 grader. Ta fram bröden 30 min innan du skall grädda dem. Ställ in en långpanna på nedersta falsen i ugnen och när ugnen är varm och du ställt in plåten med bröden kastar du in knappt en dl vatten på plåten under bröden. Detta gör att du får en fin knaprig skorpa på bröden.
 9. Lättvispa ägget med en nypa salt och en skvätt vatten.Pensla bröden och Strö på vallmofrön. Grädda i mitten av ugnen i 13 minuter eller tills de fått fin färg och är 96 grader inuti.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..