Hasselnötskaka med kola

Denna kola och hasselnötskaka är supergod med sin crunchiga botten och sin mjuka kolafyllning. Jag toppade den med lite sötad yoghurtgrädde.

hasselnot kaka

kola kaka

kola kaka

kola kaka

Hasselnötkaka:

  • 175 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 krm vaniljextrakt
  •  1 krm salt
  •  2 dl hasselnötsmjöl
  •  1,75 dl vetemjöl

Kolafyllning:

  • 60 g smör
  • 1 burk karamellserad mjölk
  • 1 msk ljus sirap
  • o,5 tsk salt
  • 1 dl grovhackade och rostade hasselnötter

Yoghurtgrädde:

  • 1 del grädde
  • 0,5 del turkisk yoghurt
  • söta eftersmak med florsocker

Gör så här:

  1.  Värm ugnen till 175 grader.Förbered en form, 15 x 20 cm med bakplåtspapper.
  2. Vispa smör, socker och vaniljextrakt lite ljust och fluffigt.
  3. Tillsätt salt, hasselnötsmjöl och vetemjöl. Blanda till en slät kakdeg. Tryck ut i formen och jämna till med en sked.
  4. Grädda i mitten av ugnen i 25 minuter. Kakan skall ha fått lite färg innan du tar ut den.
  5.  Nötkolafyllning: Koka upp smör, karamelliserad mjölk och sirap. Låt småkoka 2 minuter och rör i saltet och nötterna.
  6. Häll kolasmeten över den gräddade kakan och grädda i 10 minuter.
  7. Låt svalna helt i formen. Ställ göra i kyl över natten och skär sen i bitar.
  8. Vispa grädde, yoghurt och florsocker tills den är spritsbar. Spritsa på de skurna bitarna.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..