Julpavlova med apelsin & vanilj

Underbar pavlova med vaniljkräm och apelsincurd! Toppa med ungsbakade fikon.

pavlova jultarta

Foto: Helén Pe

Pavlovatårta med apelsincurd

1 timme + 2 timmar i ugn

Till 12 bitar:

  • 1 tsk kardemummakärnor
  • 4 äggvitor
  • 3 dl strösocker
  • 2 tsk pressad citron
  • 1 tsk Maizena majsstärkelse
  • 2 dl grovhackade mandelspån

Vaniljkräm:

  • 1 vaniljstång
  • 5 dl mjölk
  • 4 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 3/4 dl Maizena majsstärkelse
  • 25 g smör
  • 1 msk vispgrädde

Apelsincurd:

  • 1 apelsin
  • 1 dl + 1 dl strösocker
  • 6 äggulor
  • 100 g smör
  • 1 1/2 dl vispgrädde

Fikon:

  • 2 färska fikon
  • 1 msk flytande honung

Garnering:

  • strimlat apelsinskal
  • myntablad

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°. Mortla kar­demumman. Vispa äggvitorna tills det skummar. Häll i sockret, lite
    i taget, under vispning. Blanda i cit­ronsaften. Vispa till en fast och glansig marängsmet. Sikta i majsstärkelsen och vänd ner i smeten med kardemumma och mandel.
  2. Häll smeten i en spritspåse och spritsa ut två rundlar, ca 20 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper. Grädda bottnarna i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Stäng av ugnsvärmen och låt bottnarna stå kvar i ugnen ca 1 timme.
  3. Vaniljkräm: Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Koka upp mjölken i en kastrull
    tillsammans med vaniljstång och vaniljfrön. Ta kastrullen åt sidan och låt dra ca 5 min.
  4. Vispa äggulor, socker och majsstärkelse luftigt. Sila ner vaniljmjölken i smeten.
  5. Häll blandningen i en ny kastrull och koka försiktigt upp under ständig vispning. Koka ca 1 minut, tills krämen tjocknat. Ta kastrullen från plattan och blanda ner smöret. Låt krämen kallna.
  6. Apelsincurd: Skölj apelsinen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 dl saft. Vispa äggulor och
    1 dl socker vitt och fluffigt i en bunke.
  7. Koka upp apelsinsaft, apelsinskal, 1 dl socker och smör i en kastrull. Häll blandningen i äggsmeten under vispning. Rör om och häll tillbaka i kastrullen. Sjud på svag värme under omrörning tills krämen tjocknat. Häll över i en glasburk och låt kallna.
  8. Fikon: Sätt ugnen på 200°. Skär fikonen i fyra klyftor vardera. Lägg dem i en ugnssäker form och ringla över honungen. Tillaga mitt i ugnen ca 10 min. Låt kallna.
  9. Vispa upp den hårda vaniljkrämen med grädden och bred den på en av marängbottnarna. Lägg på den andra bottnen.
  10. Vispa upp 1 dl apelsincurd med grädden. Bred krämen på toppen av tårtan.
  11. Garnera tårtan med ugns­bakade fikon, strimlat apelsinskal och mynta.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..