Saffranskaka med tosca

Denna saffranskaka med toscatäcke är min absoluta favoritkaka till jul! Längtar efter den hela året ;D
Det är en saftig saffranssockerkaka med knäckigt nöttäcke som gör succé varje år! Hett tips till 1:a advent! <3

saffranskaka

Saffranskaka med toscatäcke

20 min + 40 min i ugn

  • 1 paket saffran (1/2 g)
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 200 g smör
  • 2 ägg
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl (240 g)
  • 2 tsk bakpulver

Toscatäcke:

  • 3/4 dl pekannötter
  • 3/4 dl pistaschnötter
  • 100 g smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 4 msk honung

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Stöt saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret. Smält smöret. Blanda i saffranssockret.
  2. Vispa ägg och resten av sockret poröst. Rör ner smör och mjölk. Blanda mjölet med bakpulvret och vänd ner det i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form.
  3. Grädda mitt i ugnen ca 30 min. Höj ugnsvärmen till 200°.
  4. Toscatäcke: Grovhacka nötterna. Blanda smör, grädde, socker och honung i en kastrull. Koka upp, sänk värmen och låt koka tills blandningen får en lätt gyllenbrun färg.
  5. Häll blandningen över nötterna och rör om. Fördela toscasmeten på kakan. Grädda mitt i ugnen ca 10 min, tills toscan fått en fin färg. Låt kakan kallna på galler.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..