Citronpaj med ingefära & pannacotta

Den här citronpajen är enkel att göra och jättegod med citron och ingefära. Det som är lite mer tidskrävande är dekorationen. Men du kan hoppa över pannacotta-plupparna om du vill och bara ha grädde och hallon till. Det kommer bli jättegott det med för den här citronpajen är lite av en favorit!
Men om man gillar att dekorera är det bara att köra på!

Silikonformarna har jag köpt på lyckasmedmat.se

Citronpaj med ingefära & pannacotta

Mördeg:

  • 100 g socker
  • 200 g smör, kallt
  • 250 g vetemöl
  • 1 äggula
  • 1 msk vatten
  • 0,5 tsk salt

Gör mördegen så här:

  1. Mixa snabbt ihop alla ingredienserna till pajdegen utan vattnet. Om degen känns för smulig häller du i lite vatten i taget tills den går ihop. Mixa inte för länge.
  2. Plasta in degen och låt den vila i kylen i 30 min.
  3. Kavla ut degen och täck pajformen. Rund eller avlång spelar egentligen ingen roll. (Det blir lite pajdeg över, spara eller gör t.ex. mördegskakaor av.)
  4. Grädda på 200 grader i ca 10 minuter eller tills pajskalet fått lite färg.

Citronpaj:

  • 1 burk (ca 400 g) sötad kondenserad mjölk
  • 1 dl pressad citronsaft
  • 1 -2 msk riven ingefära (tillsätt efter smak, ingefäran kan vara olika stark)
  • Rivet skal från 1 citron
  • 3 äggulor
  • 1 ägg

Dekorering:

  • Pannacotta, recept hittar du längst ner
  • Grädde
  • frystorkade hallon

Gör citronpajen så här:

  1. Värm ugnen till 175 grader.

  1. Blanda kondenserad mjölk, citronsaft, citronskal och riven ingefära i en bunke.
  1. Vänd ner äggulorna och sedan äggen. Rör ihop till en slät blandning. Låt stå och dra i 15 minuter.
  1. Fyll pajskalet med fyllningen, grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter. Eller tills fyllningen stannat, men grädda inte för länge då kan den spricka. Låt svalna helt.
  1. När det kommer till dekoreringen kan man hoppa över alla extra moment. Jag gör dem bara för att det är kul. Pajen blir lika god om man bara serverar den med en klick grädde även om hallonpannacottan ger en annan nyans i det hela men inte avgörande.Toppa pajen med pannacotta-cirklar och halvklot. Jag gjorde även små bollar av citronfyllningen som jag gräddade av i silikonform och pluppade ur. Placera ut pannacottan (pluppa ur den när den är fryst) och de små citronbollarna. Spritsa grädde och strö över frystorkat halon.

Pannacotta

  • 3 gelatinblad
  • 3 dl grädde
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl hallonpuré (eller annan puré)
  • 1 krm salt

Gör så här:

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  1. Koka upp grädde, socker och hallonpuré i en kastrull.
  1. Lägg i gelatinbladen och låt de smälta ner och rör om. Blanda ner saltet.
  1. Fyll silikonformar med smeten, jag hade cirklar ca 5 cm breda och en med halvklot ca 2 cm breda.  Ställ in i frysen och låt pannacottan stelna i några timmar. Förbered gärna dagen innan. Pluppa sen ur dem och placera på pajen.