Mördegskakor med choklad & hasselnötskrokant

Mördegskakor är en bra grund för en småkaka och sen kan du toppa med vad du vill, tex, nötter, choklad, strössel eller kanske baka in choklad eller en kola i mördegskakan.

mordegskakor recept

mordegskakor recept

Mördeg:

  • 100 g socker
  • 200 g smör, kallt
  • 300 g vetemöl
  • 1 äggula
  • 1 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • Mörk choklad att ringla över

Gör mördegen så här:

  1. Mixa snabbt ihop alla ingredienserna till pajdegen utan vattnet. Om degen känns för smulig häller du i lite vatten i taget tills den går ihop. Mixa inte för länge.
  2. Plasta in degen och låt den vila i kylen i 30 min. Rulla bollar och platta ut lite på ett bakplåtspapper på en plåt. Ca 5 cm breda och 1,5 cm höga.
  3. Grädda på 200 grader i ca 10 minuter eller tills de fått lite färg.
  4. Smält choklad och ringla över de gräddade kakorna. Strö över hackad hasselnötskrokant. Låt stelna. Mumsa!

Hasselnötskrokant:

  • 50 g hasselnötter
  •  50 g strösocker

Gör krokanten så här:

  1. Rosta hasselnötterna i ugnen på 175 grader i ca 10-15 minuter. Skrubba dem med en fuktig handduk så att skalet lossnar. Om lite är kvar gör det inget.
  2. Smält sockret försiktigt i en kastrull, rör inte om men du kan skaka kastrullen lite då och då.
  3. Hacka de rostade hasselnötterna och häll det smälta sockret över dem i en skål. Blanda runt och häl ut på ett bakplåtspapper, låt stelna och hacka dem sen fint.

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..