Enkel äppeldessert med kola
/
Enkel äppeldessert
- 600 g äpplen
- 1 citron
- 1,5 dl rårörsocker
- 1/4 dl vatten
- 1 tsk stött kardemumma
- 25 g smör
- 1 krm salt
Tillbehör:
- 1 burk smetana
- 0,5 burk (ca 200g) dulce de leche
- Maränger, köpta eller egna (recept här)
Karamelliserade nötter
- 3 msk ljus sirap
- 2 msk strösocker
- 1 krm salt
- 150 sötmandel
Gör så här:
- Äppelkompott: Kärna ur och skär äpplena i cm-stora bitar. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft.
- Värm socker och vatten i en kastrull tills sockret smält.
Tillsätt äpplen, citronskal och -saft samt kardemumma. Koka ihop tills äpplena är mjuka men fortfarande håller ihop. Tillsätt smör och salt. Låt svalna och fördela i skålar - Nötterna: Koka upp sirap och socker, låt koka någon minut och lägg sedan i nötterna. Blanda och häll ut på en plåt med bakplåtspapper och kandera i ugnen på 175 grader i ca 10 min. Rör om i mitten av tiden.
- Vispa ihop smetana med dulce de leche. Den skall bli fluffig.
- Lägg en stor klick dulce de leche- fluff i en djup tallrik, lägg på ca 2 msk äppelkompott och strö över maränger och kanderade nötter.