Enkel äppeldessert med kola

Den här äppeldesserten är sååå enkel att göra och riktigt mumsig! Fluffig kolasmetana med äppelkompott, kanderade nötter och frasiga maränger. Du kan alltid köpa maränger för att spara tid =) Det blir äppelkompott över som du kan förvara i kylen minst 1 vecka och ha till andra desserter eller till morgongröten.

Enkel äppeldessert

4 port

  • 600 g äpplen
  • 1 citron
  • 1,5 dl rårörsocker
  • 1/4 dl vatten
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 25 g smör
  • 1 krm salt

Tillbehör:

  • 1 burk smetana
  • 0,5 burk (ca 200g) dulce de leche
  • Maränger, köpta eller egna (recept här)

Karamelliserade nötter

  • 3 msk ljus sirap
  • 2 msk strösocker
  • 1 krm salt
  • 150 sötmandel

Gör så här:

  1. Äppelkompott: Kärna ur och skär äpplena i cm-stora bitar. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft.
  2. Värm socker och vatten i en kastrull tills sockret smält.
    Tillsätt äpplen, citronskal och -saft samt kardemumma. Koka ihop tills äpplena är mjuka men fortfarande håller ihop. Tillsätt smör och salt. Låt svalna och fördela i skålar
  3. Nötterna: Koka upp sirap och socker, låt koka någon minut och lägg sedan i nötterna. Blanda och häll ut på en plåt med bakplåtspapper och kandera i ugnen på 175 grader i ca 10 min. Rör om i mitten av tiden.
  4. Vispa ihop smetana med dulce de leche. Den skall bli fluffig.
  5. Lägg en stor klick dulce de leche- fluff i en djup tallrik, lägg på ca 2 msk äppelkompott och strö över maränger och kanderade nötter.