Doptårta med fläder, jordgubb & vit choklad

Den här doptårtan har jag helt glömt bort att publicera, jag bakade den till ett dop i somras. Det är väldigt kul att baka våningstårta men tar lite tid. Och att spritsa i frosting högsommarvärme är inte heller att rekommendera, så kanske bättre att publicera denna tårta nu iaf 😉 Doptårtan har luftiga vanijbottnar och är fylld med fläder- och lemoncurd och jordgubbskompott. Utanpå har jag spacklat och spritsat med en vit chokladfrosting.

Doptarta recept

Doptarta 5bab3fc160b64

Bottnar

  • 6 dl strösocker
  • 6 ägg
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 3 dl potatismjöl
  • 6 tsk bakpulver
  • 6 tsk vaniljsocker
  • 3 dl kokande vatten

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Smörj och bröa två formar med löstagbar botten och. En 26 cm bred och en 18 cm (det använde jag). Det blir en väldigt stor sats så gör ev 2/3 sats som du använder till den stora formen och 1/3 som du använder till den mindre formen. Så fort smeten är klar bör den gräddas så du bör göra två omgångar och sen fylla formarna om du inte har två ugnar och kan grädda båda direkt..
  3. Vispa ägg och socker pösigt, nästan till det blir vitt.
  4. Blanda mjölsorter, bakpulver och vaniljsocker och rör försiktigt ner blandningen i äggsmeten.
  5. Blanda sist i kokande vatten och rör försiktigt till en slät smet.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen i 30- 40 minuter. Kontrollera med provsticka att tårtbotten är färdig. Den stora och den lilla kommer kräva olika tider, känn efter med sticka om den är färdig.
  7. När du tagit ut bottnen ur ugnen tar du loss den och vänder den upp och ned för att få så raka kanter som möjligt.

Jordgubbskompott:

  • 600 g jordgubbar
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 msk limesaft

Gör så här:

  1. Koka ihop jordgubbar med socker och lime. Mosa jordgubbarna eller skiva dem i bitar innan du lägger dem i kastrullen. Låt småputtra tills du har en bredbar kompott, alltså inte för rinnig.
  2. Använd helst färska jordgubbar, du kan använda frysta men då kommer du behöva koka bort massa vatten. Det går men tar längre tid.

Flädercurd

  • 125 g socker
  • 6 äggulor
  • 1 dl flädersaft (koncentrerad)
  • 1 liten citron, saften
  • 100 g smör

Gör flädercurden så här:

  1. Vispa äggulorna och hälften av sockret i en bunke.
  2. Koka upp flädersaft, citronsaft, resten av sockret och smör i en kastrull.
  3. Häll i det i äggsmeten, blanda och häll tillbaka i kastrullen. Värm på låg värme och rör runt hela tiden tills krämen tjocknat.
  4. Häll över i glasburk och låt svalna. Förvara i kylen .

Vit-chokladfrosting:

  • 600 gram choklad, vit
  • 900 gram smör, rumsptempererat
  • 6 dl florsocker
  • 900 gram färskost, t.ex. Philadelphia
  • 1 krm karamellfärg, rosa food gel från wilton.

Gör så här:

  1. Smält chokladen över vattenbad. Låt svalna.
  2. Vispa det rumstempererade smöret fluffigt och sakta ner den smälta, avsvalnade vita chokladen.
  3. Vispa ihop florsocker och färskost i en bunke.
  4. Vänd sedan ihop det med chokladblandningen.
  5. Spackla båda tårtbottnarna med frosting och blanda det som blir över med rosa karamellfärg, ta lite färg i taget så du får den färg du vill ha, jag använder food gel från wilton.

Montering:

  1.  Låt bottnarna svalan helt innan du skär i dem. För att underlätta att skära rakt brukar jag skära ett ca 1 cm djupt hack i bottnen där jag vill dela den och sen skära igenom, då har man liksom spårat så att kniven inte skär snett. Dela varje botten till 3 delar.
  2. Börja med den minsta tårtan som skall vara överst.
    Lägg den understa bottnen som bottenplatta. Spritsa en ring ytters på tårtbottnen som skall fungera som en vall för fyllningen så den inte rinner ut.
  3. Fyll ringen med curd och lägg på nästa botten, spritsa en ring med frosting och fyll sen med jordgubbskompotten. Lägg på den översta bottnen och kom ihåg att ev. vända den upp och ner så att det blir så rakt som möjligt på toppen.
  4. Spackla sen hela den delen med frosting så det blir heltäckt och fint. Det kan hjälpa att kyla den ca 30 min och sen ta ett lager till för att det skall bli så jämnt som möjligt och lättare att arbeta med.
  5. Färga resten av frostingen rosa, ta lite i taget så du får den nyans du vill ha.
  6. Upprepa samma procedur som på den lilla tårtan.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..