Äppelkaka med mandelmassa & brynt smör

Jag hoppas inte att ni tröttnat på äppelbak än för här kommer en äppelkaka till! Denna är bakad med brynt smör, mandelmassa och muscovadosocker för extra smak och saftighet!

Appelkaka mandelmassa

Foto: Helén Pe

Äppelkaka med mandelmassa

20 min + 30 min i ugn
Äppelkakan garneras med ­citron- och kardemummasmul efter gräddning. Servera med grädde eller vaniljsås om du vill.

Till 10 bitar:

  • 4 äpplen
  • 100 g mandelmassa
  • 1 citron
  • 3–4 bittermandlar
  • 125 g smör
  • 2 ägg
  • 1 1/2 dl ljust muskovadosocker
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk mjölk
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 1 krm salt

Garnering:

  • 1 citron
  • 1 msk strösocker
  • 1/2 tsk stött kardemumma

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175° varmluft. Kärna ur och skär äpplena i klyftor. Riv mandelmassan. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet. Riv bittermandeln.
  2. Bryn smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker tjockt och fluffigt.
  3. Blanda mjöl, bakpulver och
    vaniljsocker. Sikta ner blandningen i äggsmeten. Blanda ner mandelmassa, citronskal, bittermandel, brynt smör, mjölk, kardemumma och salt.
  4. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i
    diameter. Stick ner äpplena i smeten i ett fint mönster. Grädda kakan mitt i ugnen 30–35 min.
    Låt svalna innan den lossas från formen.
  5. Garnering: Skölj citronen noga
    i ljummet vatten. Riv skalet och blanda det med socker och kardemumma. Strö blandningen över äppelkakan.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..