Äppelkompott med calvados

Den här desserten är alltid lika uppskattad. Äppelkompott med lite crunchiga smulor och en smetana med smak av calvados. Äppelkompott är en uråldrig dessert men lika god för det. Arbetsinsatsen är dessutom minimal. Win win!

Appelkompott recept

Foto: Helén Pe

Äppelkompott med kaksmulor och calvados-smetana

25 min + 10 min i ugn
Gammeldags efterrätt med fantastisk smak. Smetana med calvados blir pricken över i:et.

Till 4 pers:

Äppelkompott

  • 600 g äpplen
  • 1 citron, gärna ekologisk
  • 1 1/2 dl rårörsocker
  • 1/4 dl vatten
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 25 g smör
  • 1 krm salt

Smulor:

  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 dl havregryn
  • 50 g smör
  • 3 msk ljust muskovadosocker
  • 1 krm salt

Calvados-smetana:

  • 100 g smetana
  • 1 msk florsocker
  • 1 msk calvados

Gör så här:

  1. Smulor: Sätt ugnen på 175° varmluft. Blanda alla ingredienser i en bunke eller matberedare. Mixa snabbt ihop till en smulig massa.
  2. Häll smulmassan på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 10–15 min, tills den är gyllene. Låt kallna och krossa sedan till fina smulor.
  3. Äppelkompott: Kärna ur och skär äpplena i cm-stora bitar. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft.
  4. Värm socker och vatten i en stekpanna tills sockret smält.
    Tillsätt äpplen, citronskal och -saft samt kardemumma. Koka ihop tills äpplena är mjuka men fortfarande håller ihop. Tillsätt smör och salt. Låt svalna och fördela i skålar
  5. Smetana: Vispa alla ingredienser med elvisp till fluffig konsi-stens.
  6. Strö kaksmulor över kompotten. Lägg på en klick calvados-smetana och servera.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..