Äppelknyten med mandelmassa- & nötfyllning

Jag älskar dessa saftiga knyten med äpplen och en  härlig
mandelmasse- och pekannötsfyllning. Min farmor brukade baka just bullar med nötter i och jag kan fortfarande känna doften av dem. Det går bra att byta ut pekannötter mot hasselnötter om man vill. Eller annan nöt för den delen =)

Appelknyten recept

Äppelknyten med mandelmassa
& nötter

40 min + 1 1/2 timme jäsning + 20 min i ugn

Till 32 knyten:

  • 50 g jäst
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 125 g smör, rumsvarmt
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 2 krm salt
  • ca 13 dl vetemjöl (780 g)

Fyllning:

  • 125 g pekannötter
  • 4 äpplen
  • 125 g mandelmassa
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 2 tsk vaniljsocker

Pensling:

  • 1 ägg

Sockerlag:

  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten

Gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke.
    Häll i mjölk och grädde. Rör
    så att jästen löses upp.
  2. Tillsätt smör, socker, kardemumma, salt och mjöl. Arbeta
    degen smidig i en köksmaskin. Låt jäsa under bakduk ca 1
    timme.
  3. Fyllning: Sätt ugnen på 175° varmluft. Hacka pekannötterna och rosta dem på en plåt mitt i ugnen ca 10 min. Ta undan ca 25 g till garnering och låt kallna.
  4. Kärna ur och riv äpplena på rivjärn. Krama ut lite av vätskan. Riv mandelmassan. Blanda mandelmassa, smör och vaniljsocker till en slät smet. Blanda i äpplen och pekannötter.
  5. Dela degen i två bitar och kavla ut till kvadrater, ca 40 x 40 cm. Skär ut 16 rutor ur varje kvadrat. Bred ut ca 1 msk av fyllningen på varje fyrkant och vik in hörnen mot mitten. Tryck till i mitten. Lägg knytena på plåtar med bak-
    plåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Höj ugnsvärmen till 200° varmluft.
  6. Pensla knytena med uppvispat ägg och strö över de sparade
    nötterna. Grädda mitt i ugnen ca 10 min, tills de fått en fin
    gyllene färg.
  7. Sockerlag: Koka upp socker och vatten i en kastrull. Pensla de nygräddade bullarna med sockerlagen så håller de sig saftiga längre.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..