ANNONS

Äppelpaj med vaniljglass

/

Äppelpaj! Det här är min sambos favorit av typ allt jag bakat, han önskar konstant denna äppelpaj om han får välja! =D Äppelpajen som egentligen är en galette, då den bakas direkt på ett bakplåtspapper och inte i form, har ett frasigt pajskal och är fylld med goda karamelliserade äppelklyftor. Servera galetterna ljumna med vaniljglass eller vaniljsås. Dessutom är galetterna enkla att baka och de skall se rustika och hemgjorda ut.

Appelgalette

Foto: Helén Pe

Foto: Helén Pe

Äppelgalette med vaniljglass

30 min + 30 min för degen att vila + 25 min i ugn

Till 8-10 pers:

 • 150 g smör
 • 3 1/4 dl vetemjöl (210 g)
 • 2 msk florsocker
 • 1/4 tsk salt
 • 3 msk vatten

Fyllning:

 • 6 små äpplen
 • 25 g smör
 • 3/4 dl strösocker
 • 1 msk mald kanel

Pensling:

 • 1 ägg

Garnering:

 • mandelspån

Tillbehör:

 • vaniljglass
 1. Skär smöret i bitar och lägg i en matberedare. Tillsätt mjöl, florsocker och salt och mixa tills degen är smulig. Häll i vattnet och mixa snabbt ihop till en deg. Låt degen vila i kylen ca 30 min.
 2. Fyllning: Kärna ur äpplena och skär i skivor. Stek dem i smöret med socker och kanel tills de har karamelliserats. Ställ åt sidan. Sätt ugnen på 200° varmluft.
 3. Dela degen i två bitar. Kavla ut dem på ett bakplåtspapper till rundlar, ca 20 cm i diameter, ca 3 mm tjocka. Lägg äppelskivorna runt i mitten på galetterna, ca 4 cm från kanten. Vik in kanterna över äpplena. Pensla med uppvispat ägg och strö på mandelspån.
 4. Grädda galetterna mitt i ugnen 25–30 min, tills de fått fin färg. Servera dem ljumna med vaniljglass.
0
3

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00