Äppelpaj de luxe!

Här är en äppelpaj med lyx i kanten! Det tog sig tom hela vägen till omslaget på Allt om mat nr 13 som är ute nu! Den är gräddad med äppelkompott och mandelmassa, så det kan ju inte gå fel, och missa inte vaniljsåsen! Mumma!

äppelpaj mandelmassa

äppelkaka mandelmassa

Äppelpaj med mandelmassa & vaniljsås

Har du inte tid att göra äppelkompott går
det bra att använda färdigt äppelmos.

Till 8 pers:

  • 100 g smör
  • 3 dl vetemjöl (180 g)
  • 1/2 dl florsocker
  • 3 msk vatten
  • 1 krm salt

    Äppelkompott:

  • 3 äpplen
  • 1/2 dl vatten
  • 1/2 dl rårörsocker
  • 1 msk pressad citron

    Fyllning:

  • 50 g mandelmassa
  • 200 g äppelkompott, se recept
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 2 ägg
  • 1/2 tsk stötta kardemummakärnor
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 1 krm salt
  • 3 äpplen

    Tillbehör:

  • vaniljglass eller vaniljsås, se recept nedan

Gör äppelpajen så här:

  1. Skär smöret i kuber. Lägg smör, mjöl, florsocker, vatten och salt i en matberedare. Mixa snabbt ihop till en deg. Platta till degen och plasta in. Låt vila i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.
  2. Tryck ut degen i en pajform, ca 22 cm i
    diameter. Förgrädda mitt i ugnen ca 8 min.
  3.  Äppelkompott: Kärna ur äpplena och skär
    i små bitar. Lägg dem i en kastrull och tillsätt vatten, socker och citronsaft. Låt koka ihop till kompott. Mixa kompotten slät med mixerstav.
  4. Fyllning: Riv mandelmassan. Rör i mandelmassa och grädde i äppelkompotten. Vispa i äggen, ett i taget. Blanda i kardemumma,
    citronskal och salt.
  5. Kärna ur äpplena och skär dem i klyftor, 2–3 mm breda. Häll mandelfyllningen i pajskalet och lägg äpplena i formen i ett fint mönster.
  6. Grädda mitt i ugnen ca 30 min tills fyllningen stannat och pajen har fått fin färg. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

Recept på hemgjord vaniljsås

  • 1 vaniljstång
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1,5 dl strösocker
  • 6 äggulor
  • en liten nypa salt

Gör vaniljsås så här:

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljfröna. Lägg vaniljfrön och stång i en kastrull tillsammans med mjölk och grädde. Koka upp och låt det stå och dra i 5 minuter.
  2. Vispa under tiden socker och äggulor poröst. Häll ner vaniljmjölken i äggblandningen och vispa runt.
  3. Häll sedan tillbaka alltsammans i en kastrull och värm försiktigt upp under ständig vispning till 85 grader. Sila tillsätt lite lite salt och låt svalna.

Appelpaj recept

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..