Minisockerkakor med nektariner

Minisockerkakor med nektariner blir en fin sommarfika eller dessert. Servera med en klick grädde. Nu har jag semester så inläggen kommer väldigt glest. Men på instagram kan ni följa mig mer! 🙂

@homemadestockholm

nekratiner baka

Foto: Heléne Pe

Minisockerkakor med nektariner

8 45 min + 45 min i ugn

Har du inga små formar kan du göra en stor sockerkaka i avlång form och skära i bitar. Ändra då gräddningen till 40 min i 175° i konventionell ugn.

Till 12 kakor:

  • 100 g smör
  • 1/2 citron
  • 2 ägg
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 3/4 dl mjölk

    Nektariner:

  • 2 nektariner
  • 1 msk smör
  • 2–3 msk strösocker

    Vit glasyr:

  • 1 1/2 dl florsocker
  • 1 msk vatten
  • Smetana med citron:
  • 200 g smetana
  • 1 msk pressad citron
  • 3 msk florsocker

    Rostat bovete, ca 3 dl:

  • 3 dl helt bovete
  • 2 msk kokosolja
  • 3 msk äppelmos
  • 1 msk lönnsirap eller honung
  • 1 tsk vaniljsocker

Gör sockerkakorna så här:

  1. Sätt ugnen på 180° varmluft. Bryn smöret i en kastrull, när smöret bubblar upp och tystnar
    är det färdigt. Låt smöret svalna. Skölj citronen i ljummet
    vatten. Riv skalet.
  2. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjölet med citronskal,
    vaniljsocker, bakpulver och salt och vänd ner det i smeten växelvis med smör och mjölk.
  3. Fördela smeten i små, smorda avlånga formar, ca 4 x 10 cm, gärna av silikon. Har du ingen silikonform kan du använda muffinsformar. Fyll ¾ av formarna.
  4. Grädda mitt i ugnen 15–20 min. Låt svalna innan kakorna tas ur formarna och får kallna.
  5. Bovete: Sänk ugnsvärmen till 150°. Smält kokosoljan och blanda med bovetet. Tillsätt resten av ingredienserna, strö ut på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen 30–40 min. Låt svalna.
  6. Nektariner: Kärna ur nektarinerna och skär dem i klyftor. Smält smöret i en stekpanna och lägg i nektarinerna. Strö över sockret och låt småkoka så att sockret smälter.
  7. Glasyr: Rör ihop florsocker och vatten. Häll glasyren i en spritspåse och spritsa den på minisockerkakorna. Låt stelna.
  8. Smetana: Vispa ihop smetana, citronsaft och florsocker med
    elvisp.
  9. Servera minisockerkakorna med nektariner, smetana och eventuellt torkat bovete.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..