Körsbärspaj med citron

Körsbär i stora lass! Några gäster till oss hade med sig en stor bytta med körsbär och jag blev överlycklig eftersom vårt egna träd i trädgården fortfarande är för litet för att ge bär.

körsbärspaj recept

körsbärspaj

Körsbärspaj

Pajdeg:

  • 125 g smör
  •  3 dl vetemjöl
  •  0,5 dl strösocker
  •  1 krm salt
  •  1 äggula
  • 1-2 msk kallt vatten

Fyllning:

  • 400 g körsbär
  • 2 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 1 dl strösocker eller råsocker
  • 1 krm salt
  • 70 g mandelmassa
  • rivet skal från en citron+ 1 msk citronsaft
  • Mandelflagor att strö över

Gör pajdegen så här:

  1.  Värm ugnen ill 175 grader.
  2. Mixa ihop alla ingredienser i en matberedare. Mixa tills den precis går ihop.
  3. Plasta in degen och låt vila i kylen 30 min. Det gör den mer lättarbetad.
  4. Kavla ut pajdegen och klä en pajform, ca 22 cm bred. Du kan också trycka ut degen i pajformen. Spara lite deg som du kan smula över pajen.
  5. Förgrädda pajskalet i 8 minuter i mitten av ugnen.
  6. Höj värmen på ugnen till 200 grader.

Gör fyllningen så här:

  1. Vispa ihop ägg och mjölk.
  2. Kärna ur körsbären och ställ åt sidan.
  3. Riv mandelmassa och citronskal. Blanda ner det och resten av alla ingredienser i äggsmeten.
  4. Häll i körsbären i pajskalet och häll över äggstanningen och smula över resten av degen. Strö över mandelflagor.
  5. Grädda i ca 40 min i nedre delen av ugnen. Den skall få en fin färg innan den är klar.
  6. Låt svalna lite och servera gärna med vaniljglass eller grädde.
  1. Gülay skriver:

    Ohh vilken läcker paj. Synd att jag inte såg den innan. Gjorde Jenkfood s körsbärspaj,blev en besvikelse slängde allt. Tänk man köper alla ingredienser lägger tid till detta följer receptet men det blir inte bra.
    Jenkfood svarar inte på komentarer heller,frågade henne om en italiensk dessert som hon publicerade flera månader sen,fick aldrig svar:(
    Borde lyssnat på min magkänsla det är något som inte stämmer här…

    1. Hej, vad trist att pajen inte blev bra. Jag kikade på receptet men hittade inget direkt som såg konstigt ut. Ibland vill det sig helt enkelt inte. Hoppas pajen blir lyckad nästa gång. Testa gärna min körsbärspaj om du har körsbär kvar, annars kan man byta ut till tex hallon. ha en fin baksommar! Bästa, Cecilia

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..