Moussetårta med hallon och citron

Denna moussetårtan med hallon-och citronmousse är jättegod, dessutom ligger den på en brynt kexbotten och har fina färger.

Ett tips när moussen och gelen skall stelna är att ha en rak hylla att ställa den på i frysen för att få raka kanter…jag hade inte det utan min fick balansera på allt annat fryst jag hade i frysboxen just då. MEN smaken är den samma även om linjerna inte är helt raka ;D

Ett annat tips är att använda tårtplast för att få en slät kant på moussen. Den drar du sen av när moussen fortfarande är fryst för bästa resultat.

Hallonmoussen kan färga citronmoussen lite när den tinar så lägg den underst om du vill undvika det.

Du kan använda vilken saft du vill till gelén om du vill ha en annan färg t.ex.

moussetårta recept

Hallon- & citronmoussetårta

Digestivebotten med brynt smör

  • 150 g digestivekex
  •  50 g brynt smör

Så här gör du digestivebottnen:

  1.  Värm ugnen till 175 grader. Mixa digestivekexen smuligt i en matberedare.
  2.  Bryn smöret i en kastrull, när smöret tystnar och doftar nötigt är det klart. Mixa i med digestivekexen till en jämn smulig massa.
  3.  Tryck ut i bottnen på en springform (form med avtagbar kant) ca 22 cm bred.
  4.  Grädda i mitten av ugnen i ca 8 minuter.
  5.  Låt svalna helt innan du häller på moussen.

Citronmousse

  •  4,5 gelatinblad
  • skal och saft från en citron
  • 3 äggulor
  • 2 dl florsocker
  • 3 dl grädde
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 1 krm salt

Så här gör du citronmoussen:

  1.  Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Vispa äggulor och florsocker ljust och fluffigt. Vispa upp grädden i en egen bunke, vispa den inte för hård.
  3. Riv citronskalet och pressa ur saften. Värm skal och citronsaft i en kastrull. Smält i gelatinblanden.
  4. Blanda i citronsaften med äggvispet och vänd sen ner den vispade grädden och sist yoghurten.
  5.  Klä formen med tårtplast eller vanlig plast ( använder du vanlig plast kommer du dock få lite skrynkliga kanter)
  6. Häll i citronmoussen och placera i frysen. Låt stelna innan du häller på det andra lagret mousse.

Hallonmousse

  • 175 g vispgrädde (1,75 dl)
  • 2 gelatinblad
  • 175 g hallonpuré (ca 300 g frysta hallon)
  • 30 g äggvita (1 st)
  • 1 tsk pressad citron
  • 70 g socker

    Så här gör du hallonmoussen:

  1. Vispa grädden lätt och ställ i kylen. Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten, minst 10 minuter.
  2. Om du inte har färdig hallonpuré kan du mixa och passera hallonen genom en sil och mäta upp rätt mängd.
  3. Värm upp hälften av purén den och smält sedan gelatinbladen i purén. Blanda med resten av purén.
  4. Vispa samman äggvita, socker och citron i en helt ren metallbunke. Ställ det över vattenbad och vispa tills den blivit 55-60 grader. Ta bort från värmen och fortsätt vispa tills det blir en len marängen är den svalnat, gärna i KitchenAid.
  5. Vispa samman maräng och puré. Vänd ner den vispade grädden.
  6. Häll på över citronmoussen och ställ tillbaka i frysen.

Hallongelé

  • 4 gelatinblad
  •  0,25 dl vatten
  • 0,75 dl hallonsaft eller annan bärsaft

Gör hallongelé så här:

  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Blanda 1 msk av vattnet med saften i en skål.
    Värm upp resten av vattnet i en kastrull på låg värme med gelatinet. Häll sen i saftblandningen.
    Låt svalna och bli lite trögflytande innan du häller på saften på moussen.
  3. Ställ in helt rakt i frysen och låt frysa ca 2 timmar.
  4.  Ta fram tårtan minst 1 timma innan servering för att tina. Ta loss tårtplasten medans moussen är fryst.
  5. Dekorera med maränger och något fint grönt.

 

Tips! Du kan också ha en kladdkakaka som botten om man gillar choklad, det blir lite mastigare men är supergott med den kladdiga chokladen mot de syrliga smakerna.

 

  1. Smilla skriver:

    Hej! Går denna tårta att göra i förväg och sedan frysa en tid? Hur länge skulle du isåfall tro att tårtan kan vara nedfrusen?

    1. Hej, det går jättebra att frysa den och den kan vara frusen länge så länge den är plastad eller liknande. Lycka till!

  2. Frida skriver:

    Ser supergod ut, men om jag skulle behöva göra den mjölkfri, vad skulle du då rekommendera istället för turkiska yoghurten?

    Och jag skulle även vilja täcka utsidan med något, Vad skulle du då rekommendera ?

    1. Hej, jag vågar inte svara på hur du gör den laktosfri, då jag inte vet hur laktosfria ingredienser ter sig mot det andra. Men testa använd laktosfri turkisk yoghurt, borde funka. Lycka till!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..