Kladdkaka med salt kolafrosting

Kladdkaka kan toppas med typ vad som helst, denna salta kolafrostingen är lätt att göra och blir fin att spritsa och är underbart god! Kladdkakan är perfekt kladdig men inte rinnig.
Om du vill göra en snabb frosting kan du använda dulce de leche på burk, alltså färdig kola men den smakar mer fruktig kola än intensiv salt kola.

kladdkaka med kolatopping

kladdkaka med kolatopping

Kladdkaka med salt kolatopping

Kladdkaka:

  • 75 g brynt smör
  • 0,5 dl neutral olja
  • 50 g mörk choklad, hackad
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl ljust muscovadosocker
  • 2 ägg
  • 2/3 dl kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 2, 5 dl vetemjöl
  • 1 krm salt

Gör kladdkakan så här:

  1. Värm ugnen till 150 grader. Smöra och bröa en form med löstagbara kanter. Jag hade en form som var 18 cm i diameter, använder du en större (24 cm) bör du korta gräddningstiden något.
  2. Bryn smöret, koka det tills det tystnar och doftar nötig kola. Hacka chokladen och låt chokladen smälta i det brynta smöret. Rör i oljan.
  3. Vispa muscovadosocker, strösocker och ägg lite fluffigt.
  4. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  5. Häll smörchokladen i äggblandningen och sikta i de torra ingredienserna. Vänd försiktigt runt med en slickepott.
  6. Häll i formen och grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Håll koll på kakan, alla ugnar gräddar olika i min ugn blev den perfekt på 150 grader varmluft i 17 minuter.

Salt kolasås
(kan ersättas med dulce de leche på burk)

  • 2 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 msk strösocker
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 60 g smör att bryna
  • 1 krm salt

Gör salt kolasås så här:

  1. Koka upp alla ingredienser utom smöret i en kastrull. Låt koka till 105 grader.
  2. Bryn smöret i en annan kastrull, när smöret blir tyst och slutar skumma samt doftar nötigt är det klart.
  3. Häll försiktigt ner det brynta smöret i gräddblandningen under omrörning, lite i taget annars kan det skära sig. Missa inte de bruna kornen av det brynta smöret. De är det godaste och smakar mest karamell. Smaksätt med salt efter smak.

Kolafrosting:

  • 200 gram rumsvarmt smör
  • 150 g creamcheese
  • 175 g florsocker
  • 1 dl salt kolasås

Gör kolafrostingen så här:

  1. Vispa smöret mjukt och lite fluffigt ca 2 minuter med vinge.
  2. Tillsätt cream cheese och florsocker. vispa tills allt gått ihop.
  3. Tillsätt sen kolasåsen lite i taget under vispning. Kolasåsen måste ha svalnat helt innan du vispar ner den i frostingen. Annars kommer frostingen bli rinnig.
  4.  Spritsa frostingen över kladdkakan och strö ev. över chokladströssel.

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..