kladdkaka med frasig maräng

Den här kladdkakan är inte att leka med 😉 Kladdig kladdkaka med ett fluffigt och på ytan frasigt marängtäcke med choklad i. En riktig goding om du frågar mig. Servera gärna med hallon eller något annat syrligt för att balansera upp tyngden i chokladen.

kladdkaka marang

Kladdkaka med chokladmaräng

20 min + 25 min i ugn
Kakan är bakad i varmluftsugn för att marängen ska bli fluffig och fin.
Till 10 bitar:

  • 100 g mörk choklad (70 %)
  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 2 dl ljust muscovadosocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm bakpulver
  • 2 krm salt
  • 2 msk ljus sirap
  • 50 g frysta eller färska hallon

Chokladmaräng:

  • 75 g mörk choklad (70 %)
  • 3 äggvitor
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 krm ättiksprit (12 %)
  • 1 msk Maizena majsstärkelse

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175° varmluft. Hacka chokladen och smält smöret. Lägg chokladen i smöret så att den smälter.
  2. Vispa upp äggen med sockret. Blanda mjölet med kakao, vaniljsocker, bakpulver och salt.
  3. Blanda ner choklad- och smörblandningen i ägg- och sockerblandningen. Tillsätt sirapen. Rör ner mjölblandningen och blanda till en smet.
  4. Häll smeten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper. Tryck ner hallonen.
  5. Grädda kakan mitt i ugnen ca 10 min, tills den är genombakad i kanten, ca 2 cm, men kladdig i mitten. Ta ut kakan och låt stå ca 15 min.
  6. Maräng: Smält chokladen. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret, lite i taget, och ättikan under vispning. Vispa till en fast marängsmet. Blanda ner majsstärkelsen.
  7. Ringla ner den smälta chokladen i marängsmeten och rör försiktigt. Bred marängsmeten över kakan .
  8. Grädda kakan mitt i ugnen ca 15 min, tills marängen börjar få färg. Ta ut och låt kakan kallna.
  1. Folke skriver:

    Var för står det 820 min fast det ser ut som att det tar 45 samanlagt
    MVH

    1. Hej, det blir så när jag har kopierat receptet från tidningen, där är 8:an en klocksymbol som helt enkelt inte översätts. Tack för att du såg det. Du har helt rätt det tar 45 min att göra kakan.
      Mvh Cecilia

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..