Moussetårta med jordgubbar & kladdkaksbotten

Nu kommer äntligen receptet på moussetårtan jag bakade förra helgen. Om du inte har silikonformar att gjuta mousse i som dekoration så gör det ingenting, smaken är det samma.

Denna moussetårtan är en riktig favorit, jag tröttnar aldrig på jordgubb och choklad! Du kan byta ut jordgubbspurén till hallonpuré också. De små marängerna ger pricken över i men kan bytas till kaksmulor för att få crunchet man är ute efter.  Jag använde en springform som är 18 cm men en 22 cm går också bra men då blir tårtan inte lika hög och du får korta gräddningstiden någon minut. Tårtan räcker till 10-12 personer.

moussetårta jordgubb

moussetårta jordgubb

Du behöver:

1 Kladdkakebotten
1 sats jordgubbsmousse till tårtan
1 sats jordgubbsmousse till moussedekoration (kan uteslutas)
Maränger till dekorering
Ätbara blommor till dekorering

Kladdkaksbotten

100 g brynt  smör
100 g choklad
2 st ägg
2 msk ljus sirap
2 dl strösocker eller mörkt muscovadosocker för en maffigare smak
2 dl vetemjöl
1 msk kakao
1 tsk äkta vaniljpulver
1 krm bakpulver
2 krm salt

Gör kladdkakan så här:

 1. Hacka chokladen och smält smöret. Lägg i chokladen i smöret så den smälter.
 2. Blanda ihop äggen med sockret.
 3. Rör samman torrvarorna i en bunke.
 4. Blanda ner choklad- och smörblandningen i ägg- och sockerblandningen, tillsätt sirapen. Rör sedan ner torrvarorna och blanda till en smet.
 5. Häll smeten i springformen (18 cm använde jag) se till att du smörat och bröat den. Gärna med kakao för att få en finare kant på den.
 6. Grädda i 175 grader i cirka 15-20 minuter tills kakan är genombakad precis i kanten ca 2 cm men kladdig i mitten. Låt kakan svalna helt innan du häller på moussen.

Jordgubbsmousse

Har du silikonformar och vill gjuta former att lägga på gör du dubbel sats av moussen.
175 g vispgrädde (1,75 dl)
2 gelatinblad
175 g jordgubbspuré
30 g äggvita (1 st)
1 tsk pressad citron
70 g socker

Så här gör du jordgubbsmoussen:

 1. Vispa grädden lätt och ställ i kylen. Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten, minst 10 minuter.
 2. Värm upp hälften av purén i en kastrull (ca 60 grader) och smält sedan gelatinbladen i purén. Blanda med resten av purén.
 3. Blanda samman äggvita, socker och citron i en helt ren metallbunke. Ställ det över vattenbad och rör om hela tiden tills den blivit 55-60 grader. Ta bort från värmen och fortsätt vispa tills det blir en fast och glansig maräng, vispa tills den svalnat, använd typ en Kitchen Aid.
 4. Blanda samman maräng och puré. Vänd ner den vispade grädden, lite i taget.
 5. Ta fram formen med  kladdkakan. För att få fina kanter på moussen behöver du tårtplast eller remsor av over head-plast. Lägg dem längs med formens innerkanter och fyll sen på moussen, jämna till toppen fint du kan. Ställ formen rakt i frys för att stelna över natten. När moussen är helt fryst tar du ut den och drar bort plasten. Dekorera med maränger och blommor. Om du har Mousse gjutet i silikonformar lägger du på dem också. Låt tina helt innan servering. Förvara i kyl när den tinat. Du kan också låta den tina i kylen om du har tid.
 1. Jenny skriver:

  Hej
  Jag tänkte baka denna tårta ☺️ jag tänkte göra den i en silikonform på 18 och 5 cm hög. Räcker den eller behkver jag en större för den ser så hög ut. Annars tänkte jag ta en springform på 18 och moussen i silikonformen som jag sedan får lägga på choklad botten. Vad tror du är bäst? ☺️🌺

  1. Hej!
   Åh den där är en av mina favoriter!! 👌👍 Jag hade gått på alternativ 2 tror jag. 5 cm hög form är nog lite lite om man har chokladbotten där i också. Stort lycka till ✨🤗🙌

 2. Hej!
  Om man ska göra till 40 pers och springform på 26, vad hade du tagit för sats då?

  Mvh Josephine

  1. Hej! Svårt att säga, jag kanske skulle 4 dubbla recepten…men har aldrig gjort så stora satser så jag vet inte hur recepten ter sig i så stora mängder. Får det ens plats i bunken eller behöver man göra två x2 recepten kanske… Jag har kört dem x2 och det har funkat bra iaf. Lycka till!

 3. Viola skriver:

  Så fin tårta. Tänkte göra den till dotterns student. Jag undrar om jag kan göra allt i en större springform så slipper jag göra så många tårtor. Och hur ökar jag receptet då? Vart hittar man jotdgubbspure eller hallonpure som dottern nog vill ha? Hur fogar man ihop bollarna? Kan den förvaras längre i frysen än ett dygn? För då kan jag ju använda samma springform till alla tårtorna. Brukar alltid ha problem med att kakan fastnar lite i bottnen. Tror du att det hade fungerat att lägga i bakplåtspapper i formen innan gräddning. Har du gjort marängerna själv också och i sådana fall vad är det för recept. Hur hög är tårtan på bilden?
  Ursäkta alla frågor.
  Med vänlig hälsning,
  Viola

  1. Hej! Försty och främst vad kul att du vill baka tårtan!
   Det absolut att göra i en större form. Jag skulle nog öka på kladdkakereceptet 1,5 ggr och pannacottan x2 receptet för att få en högre fin tårta, kanske x05 igen för att gjuta bollanra…. Puréer köper jag på martin och servera men du kan också passera frysta bär (som är tinade). Bollarna fogar jag bara ihop genom att försiktigt dra med fingret runt kanterna så smälter de ihop i varandra ganska bra. Jag skulle absolut rekommendera att spänna fast bakplåtspapper i botten och ev klippa remsor på kanterna om man är rädd att kladdkakan fastnar. När kakan är gräddad har du tårtplats runt kanterna för att få en slät kant. Marängerna har jag gjort själv och du kan söka på maränger på bloggen så kommer det upp. Stort lycka till och hör av dig om du har fler frågor. Bästa, Cecilia

 4. Moa skriver:

  Vilken läcker tårta! Tänkte jag skulle försöka att göra den till min pappas 65-års kalas nu på lördag (tänkte göra den imorgon), men jag har två frågor.
  1. Ska jag vispa marängen när den är varm och fortsätta vispa tills den svalnat eller ska jag låta den svalna först och sen vispa den?
  2. Kan jag stansa ut mousse på en bricka och ställa in i frysen? Jag har inga silikonformar..

  Ska fortsätta att leta spännande recept på din blogg, det lilla jag sett hittills är suveränt!

  1. Hej! Blir så glad att du skall baka tårtan! 1. Du skall vispa marängen direkt när den är varm, den skall bli sval glansig och tjock. =) Ibland är det lite svårt då det är ganska liten mängd om du inte gör dubbel sats.
   2. Jag har aldrig stansat mousse men det kanske går om du har ett tunt lager mousse på en bricka, kanske lättast om den är fryst och stansa ut med en varm utstansare?
   Så kul att du gillar bloggen! Stort lycka till med tårtan!

 5. Hej!

  Gjorde din tårta igår, blev toppen och så uppskattad! Vilken tyll använder du till tivolilikannde maränger?

  Kul att ha hittat till din blogg med fantastiska recept!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..