Kärleksmumstårta

Man är precis tillbaka från jul och nyår, de flesta kan ha fått nog av sött men inte jag 😬 Denna kärleksmums tårtan bakade jag till Mattias på hans födelsedag på nyår och jag kan inte sluta gå och nalla på den. Så mjuk, saftig och chokladig. Helt UNDERBAR! Jag kommer resa bort nu i två veckor och bloggen kommer vila tills jag är tillbaka. Men instagram kommer uppdateras! Vi ses i värmen!

kärleksmumms

kärleksmumms

Kärleksmums

2 ägg
2 dl ljust muscovadosocker

1,5 dl creme fraiche (även gräddfil funkar)
50 g brynt eller smält smör
2 dl vetemjöl (120 g)
0,75 dl kakao
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker
1 krm salt

en näve grovt hackade valnötter
50 g hackad mörk eller ljus choklad

Glasyr med kaffe till kärleksmums
50 g smör
0,5 dl starkt kaffe
1/3 dl kakao
2,5-3 dl florsocker

Hackade pistagenötter till dekorering

Gör kärleksmums med glasyr så här:

  1. Värm ugnen till 175 grader. Smöra och bröa en form med löstagbara kanter ca 20 cm bred. Jag bröade med kakao för att få en fin brun färg på kanterna.
  2. Smält smöret, ställ åt sidan.
  3. Vispa ägg och muscovadosocker fluffigt.
  4. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  5. Häll i smöret i äggblandningen och blanda sen i creme fraiche.
  6. Sikta ner de torra ingredienserna och vänd försiktigt in dem in smeten. Blanda ner den hackade chokladen och valnötterna. Försök behålla volymen, blanda inte mer än nödvändigt.
  7. Grädda i ugnen på nedre falsen i ca 30-40 minuter.
  8. Gör under tiden glasyren: Smält smöret och blanda i kaffet och resten av ingredienserna. Gör glasyren så tjock att den rinner över kakan men inte rinner av. Häll ev två omgångar för tjockare glasyr. Vill du göra utan kaffesmak kan du byta ut kaffet mot mjölk eller grädde.
  9. Stö över hackad pistage. Låt glasyren stelna. Servera rumstempererad.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..