Brynt smörkola

Jag är tokig i brynt smör och detta receptet på brynt smörkola är supergott! Ha gärna lite salt i kolasmeten också om du gillar salt kola. Har du ingen termometer kan du göra kulprovet.

brynt smörkola

brynt smörkola

Vid 122-125 grader är kolasmeten lagom varm för mjuk kola. Vid 140-145 grader får man hårdare kolor som är lite sega i mitten.

Recept på brynt smörkola

  • 200 g smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl ljust muskovadosocker
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl glukos
  • 0,5 dl vatten
  • Flingsalt

Gör brynt salt smörkola så här:

  1. Förbered en form med bakplåtspapper, ca 20 x 20 cm.
  2. Bryn smöret i en kastrull, låt det bli brunt och doftar nötigt. Dra bort från värmen.
  3. Häll i grädden, lite i taget under omrörning i smöret. Och blanda ner muscovadosockret.
  4. Koka upp strösocker , glukos och vatten i en större kastrull och låt koka tills det blir brunt.
  5. Blanda ner blandningen med grädden i socker blandningen.
  6. Koka sedan blandningen till 123 grader. Rör om då och då.
  7. Häll upp i formen och låt svalna lite strö sen på med flingsalt.
  8. Låt stelna i några timmar och skär i fina bitar. Skär smalare bitar och snurra till skruvar om du vill variera formen.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..