Lussekatter med mandelflagor

Lussekatter är favorit vid jul och det är egentligen inte ett alternativ att baka dem, de skall bara finnas där. Håller ni inte med? Dessa lussekatterna är saftiga och otroligt mjuka och fluffiga. Jag bakar mina utan russin för jag gillar inte russinen. Men man kan självklart tycka ner russin i dem om man vill ha det. Jag penslade lussekatterna med ägg och stödde över mandelspån.

lussebullar saftiga

lussebullar saftiga

Saftiga lussekatter

  • 50 g jäst
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 120 g rumsvarmt smör
  • 1-2 påsar saffran
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,75 tsk salt
  • 13–14 dl vetemjöl
  • Ägg till pensling
    ev. mandelflagor

Så här gör du saftiga lussebullar:

  1. Mortla saffranet med 1 tsk socker. Häll i en liten skål och tillsätt 1 msk rom. Detta tar fram saffranssmaken på bästa sätt. Låt stå i minst 15 min. Ju längre desto bättre.
  2. Smula jästen i en bunke. Häll i mjölken och grädden. Rör runt så att den löses upp.
  3. Tillsätt socker, salt , saffransblandningen och vetemjöl. Arbeta ihop degen tills den går ihop i en bakmaskin. Tillsätt sen det rumsvarma smöret lite i taget. Knåda ihop till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek.
  4. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk och knåda lätt. Forma till lussebullar. Ta en bit deg rulla ut till en längd och snurra in ändarna mot varandra åt motsatt håll.
  5. Värm ugnen till 225 grader. Låt lussebullarna jäsa minst 30 minuter under bakduk.
  6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på mandelspån. Grädda i mitten av ugnen i ungefär 10-12 minuter tills de fått en fin gyllene färg.

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..