Saffransbullar med mandelmassa

Dessa saftiga saffransbullarna är ett måste att baka under jul! Jag bakar dem varje år. Du kan använda själva degen och sen variera fyllningen som du vill. Tex med riven vit choklad, pinjenötter, mandel, kardemumma eller vad du än gillar. Saffransbullarna blir verkligen saftiga, se till att inte grädda för länge, då blir de torra. De kan även använda saffransdegen till vanliga släta lussebullar som blir saftiga.

 

saftiga saffransbullar

saffransbullar

6 tips för saftiga saffransbullar:

Bästa tipsen till saffranbullar
  1. Mortla saffranet med 1 tsk socker. Överkurs: blanda sen med lite rom, låt dra ett tag. Socker och alkohol maxar saffranssmaken!
  2. Jag värmer aldrig degvätskan, du får mer smak i bullarna om den får jäsa längre.
  3. Använd rumsvarmt smör som du knådar in på slutet tillsammans med salt
  4. Överdosera inte med mjöl, degen skall precis gå att hantera, degen sätter sig mer när den jäser.
  5. Låt jäsa till dubbel storlek, jäser de inte ordentligt kan de bli degiga inuti.
  6. Frys in de bullar du inte skall äta direkt, då är de som nybakade när de tinar upp.

Recept på saftiga saffransbullar med mandelmassa

  • 50 g jäst
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl grädde (kan bytas mot mjölk)
  • 120 g rumsvarmt smör
  • 1-2 påsar saffran
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • ca 13-14 dl vetemjöl
  • Ägg till pensling
  • pärlsocker
  • mandelflagor
  • Sockerlag (koka upp 1 dl vatten med 0,75 dl strösocker)

Smörfyllning:

  • 150 g rumsvarmt smör
  • 100 g mandelmassa
  • 0,5 dl florsocker
  • Apelsinskal från 0,5 apelsin (kan uteslutas)

Så här gör du saftiga saffransbullar med fyllning 

  1. Mortla saffranet med 1 tsk socker. För att maxa smaken ytterligare kan du hälla saffranssockret i en liten skål och tillsätta 1 msk rom. Detta tar fram saffranssmaken på bästa sätt. Låt stå i minst 15 min. Ju längre desto bättre.
  2. Smula jästen i en bunke. Häll i mjölken och grädden. Rör runt så att den löses upp.
  3. Tillsätt socker, salt , saffransblandningen och vetemjöl. Arbeta ihop degen tills den går ihop i en bakmaskin. Tillsätt sen det rumsvarma smöret lite i taget. Knåda ihop till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek.
  4. Fyllning: Blanda smör, mandelmassa, florsocker och rivet apelsinskal i en bunke. Rör till en jämn massa, gärna med elvisp.
  5. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk och knåda lätt. Kavla ut till en 3 mm tjock rektangel och bred på fyllningen. Vik degen dubbel, kortsida till kortsida. Skär 1,5 cm breda remsor som du tvinnar och snurrar ihop till ett knyte.
  6. Värm ugnen till 225 grader. Låt jäsa minst 30 minuter under bakduk.
  7. Koka socker och vatten till en sockerlag.
  8. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker och mandelspån. Grädda i mitten av ugnen i ungefär 10-12 minuter tills de fått en fin gyllene färg. När du tar ut de gräddade bullarna penslar du dem med lite sockerlag för att behålla saftigheten i dem.
  1. Camilla skriver:

    Hej, jag har bakat enligt receptet med kall degvätskan. Hur länge ska degen jäsa i ca tid? ( vet att den ska jäsa tilldubbel strl)

    1. Det är olika beroende på hur varmt man har hemma, men ca 1-2 timmar. Lycka till!

  2. Hej,min fråga är om degvätskan ska vara varm eller kall?

    Med vänliga hälsningar Inga-Lill Ekström.

    1. Hej, jag kör med kall vätska. Man kan värma vätskan men då ”stressar” man jäsningen och det blir mindre smak. Med kall vätska tar jäsningen längre tid och mer smak utvecklas. Lycka till med bullarna! (Jag premiärbakade dessa saffransbullarna för i år i helgen, äntligen tid för saffran) /Cecilia

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..