Salt kolasås

Denna salta kolasåsen använder jag ofta. Antingen bara som kolasås på desserter och glass. Eller i recept istället för dulce de leche. Tex är det jättegott att vispa upp grädde med salt kolasås. Blir underbart till tex kladdkaka eller paj. Jag fyller ofta också praliner med kola, mumms!

salt kolasås recept

salt kolasås recept

Salt kolasås

2 dl grädde
1 dl mjölk
2 msk strösocker
0,5 dl ljus sirap
60 g smör att bryna

1 krm salt

Gör salt kolasås så här:

  1. Koka upp alla ingredienser utom smöret i en kastrull. Låt koka till 105 grader.
  2. Bryn smöret i en annan kastrull, när smöret blir tyst och slutar skumma samt doftar nötigt är det klart.
  3. Häll försiktigt ner det brynta smöret i gräddblandningen under omrörning. Missa inte de bruna kornen av det brynta smöret. De är det godaste och smakar karamell 😉 Smaksätt med salt efter smak.
  4. Häll såsen i en spritspåse och låt den svalna i kylskåpet.
  5. Använd som fyllning, eller på glass och desserter.
  1. Gülay skriver:

    Hej det lät jätte gott. Jag undrar hur länge håller en sådan kola sås?

    1. Hej, ja den är sååå god. Den håller i upp till 2 veckor i kylskåp skulle jag tro.

Lämna ett svar till Cecilia Hansson Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..