Pepparkaksmuffins med lingon & kola

Äntligen kan man börja med julbaket på riktigt. Jag verkligen längtar till jul i år, mer än tidigare år. Jag älskar myset som är under jul och allt julgodis och julbak. Jag vill bara låsa in mig och julbaka och ha glöggmingel fram till jul nu! Dessa pepparkaks muffinsarna fyllda med lingon och kola är perfekta att bjuda på på julminglet!

pepparkaksmuffins lingon

 

pepparkaksmuffins lingon

pepparkaksmuffins lingon

Pepparkaksmuffins med lingon och kola

150 g smör, rumsvarmt
1 1/2 dl farinsocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk pepparkakskrydda
1 krm salt

1/2 dl mjölk 3%
1 dl frysta lingon
2 msk maizera

Salt kolasås:
2 dl grädde
1 dl mjölk
2 msk strösocker
0,5 dl ljus sirap
50 g smör att bryna

Gör kolafyllningen så här:
Koka upp alla ingredienser utom smöret i en kastrull. Låt koka till 105 grader. Bryn smöret i en annan kastrull, när smöret blir tyst och slutar skumma samt doftar nötigt är det klart. Häll försiktigt ner smöret i gräddblandningen under omrörning. Missa inte de bruna kornen av det brynta smöret. De är det godaste och smakar karamell 😉 Häll såsen i en spritspåse och låt den svalna i kylskåpet.

Gör pepparkaksmuffins så här:

Värm ugnen till 175 grader.

  1. Vispa smör och socker vitt i en matberedare.
  2. Vispa i äggen ett i taget.
  3. Blanda mjöl, bakpulver, salt och pepparkakskrydda i en bunke. Vänd försiktigt i mjölblandningen i smeten.
  4. Blanda lingon med maizena och häll i smeten, vänd runt försiktigt med en slickepott.
  5. Fördela i muffinsformar, fyll 3/4 upp till kanten. Spritsa i lite kola i varje muffin. Ca 1 tsk.
  6. Grädda i 15 minuter eller tills de fått lite färg.
  7. Låt svalna och pudra över florsocker.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..