Saftiga kanelbullar

ÄNTLIGEN är kanelbullens dag nära! Bullar gör något gott med människor och inget doftar godare än nybakta bullar. Detta receptet kan du baka med vatten eller mjölk. Båda resultaten blir bra. Du kan strö pärlsocker eller hackade nötter över.

 kanelbullar

 kanelbullar

 kanelbullar

kanelbullar

kanelbullar

Bulldeg:
4 dl vatten eller mjölk
40 g jäst
80 g strösocker
1,25 tsk salt
1,5 tsk kardemummakärnor, mortla dem
125 g smör, rumsvarmt
650 – 700 g vetemjöl

ägg till pensling
pärlsocker och/eller hackade nötter

Fyllning:
100  g mandelmassa
150 g rumsvarmt smör
1,5 msk kanel

Sockerlag:
1 dl socker
0,75 dl vatten

Så här gör du saftiga bullar:

  1. Smula ner jäst tillsammans med vatten (eller mjölk) i en bunke till en bakmaskin, rör runt så det löser sig.
  2. Tillsätt sedan socker, salt, mortlad kardemumma och rumsvarmt smör, blanda runt.
  3. Tillsätt mjölet och knåda i maskinen tills degen blir smidig. Cirka tio minuter. Degen skall kännas lite lös men gå att hantera utan att du blir jättekletig.
  4. Lägg degen i en bunke med lite mjöl i botten, plasta bunken och jäs i 45-60 minuter, eller till dubbel storlek.
  5. Blanda under tiden fyllningen. blanda smör, mandelmassa och kanel i en skål.
  6. Kavla ut degen till en rektangel. Ca 0,5 cm tjock. Bred på krämen och vik den degen dubbel, kortsida till kortsida.
  7. Skär 1-2 cm breda slingor som du tvinnar och rullar in till ett nystan och den sista stumpen virar du över och trycker till änden på undersidan.
  8. Sätt ugnen på 225 grader. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek under en bakduk.
  9. Pensla med uppvispat ägg, strö över pärlsocker och grädda i ugnen i ca 10 minuter eller tills de fått fin färg.
  10. Gör sockerlagen. Koka upp socker och vatten i en kastrull.
  11. När du tagit ut dem penslar du bullarna med sockerlag.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..