Kladdkaka med glasyr

Kladdkaka med en len chokladglasyr! Jag älskar den här kladdkakan med glasyr och havssalt. Den blir perfekt kladdig och grädda den hellre för lite i ugnen än för länge, får den bara vila svalt kommer den sätta sig ändå. För rinnig vill man inte ha den. Servera med grädde och färska bär eller vaniljglass och bär. Supergott!

kladdkaka med glasyr

kladdkaka med glasyr

Recept på Chokladglasyr

2 dl grädde
1 msk honung
1 1/2 msk strösocker
100 g fin mörk choklad 70%
2 tsk smör, gärna rumsvarmt

Flingsalt att strö över kakan

Gör glasyren så här:

  1. Blanda grädde, honung och socker i en kastrull. Låt det koka upp. Hacka chokladen  och lägg i en bunke, lägg i smöret.
  2. Häll den varma gräddblandningen över chokladen och smöret, låt stå någon minut innan du mixar ihop den till en slät glasyr med en stavmixer.
  3. Låt svalna i rumstemperatur. Eller ställ in i kylskåp för att stelna snabbare, men rör då om med jämna mellanrum. Bre den över kakan när den är en bredbar konsistens, strö över flingsalt.

Recept på kladdkaka

Kladdkaka:
100
g smör

100 g choklad
2 st ägg
2 msk ljus sirap
2 dl strösocker eller mörkt muscovadosocker för en maffigare smak
2 dl vetemjöl
1 msk kakao

1 tsk äkta vaniljpulver
1 krm bakpulver
2 krm salt

Gör kladdkakan så här:

  1. Hacka chokladen och smält smöret. Lägg i chokladen i smöret så den smälter.
  2. Vispa upp äggen tillsammans med sockret.
  3. Rör samman torrvarorna i en bunke.
  4. Blanda ner choklad- och smörblandningen i ägg- och sockerblandningen, tillsätt sirapen. Rör sedan ner torrvarorna och blanda till en smet.
  5. Häll smeten i springformen (18 cm använde jag) se till att du smörat och bröat den. Gärna med kakao för att få en finare kant på den.
  6. Grädda i 175 grader i cirka 15-20 minuter tills kakan är genombakad precis i kanten ca 2 cm men kladdig i mitten. Låt kakan svalna helt innan du brer på glasyren. Strö över lite flingsalt.

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..