Blåbär-hallon- & körsbärsgalette

Den här galetten har jag bakat många gånger men gjort massa olika fyllningar, en riktig favorit. Denna gången blev det en galette med olika bär som blåbär, hallon och körsbär. Om du använder frysta bär se då till att de har fått tina och rinna av. testa också att fylla galetten med rabarber, jordgubbar eller äpplen!

hallon blåbärspaj

Pajdeg
200 g kallt smör

4 dl vetemjöl
2 msk strösocker
0,5 tsk salt
0,75 dl kallt vatten

Fyllning
200 g blåbär
200 g hallon
ca 10 körsbär

1,25 dl strösocker
0,5 dl maizena

vatten till pensling
pärlsocker

Gör galetten så här:

  1. Ugnsvärme: 200 grader.
  2. Skär smöret i bitar och lägg alla ingredienser till degen utom vattnet i en matberedare och mixa tills degen är smulig, mixa inte för länge. Häll i vattnet och mixa snabbt ihop till en deg. Låt vila 30 min i kylskåp.
  3. Kavla ut degen på bakplåtspapper ungefär 3 mm tjock. Skär ev till galetten så den blir lagom stor och rund.
  4. Kärna ur och dela körsbären till halvor.
  5. Blanda maizena och socker i en skål, vänd försiktigt ner bären.
  6. Lägg bärblandningen i mitten av galetten, ca 4 cm från kanten.
  7. Vik in kanterna över bären. Pensla kanterna med vatten. Strö på pärlsocker.
  8. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i 25-30 minuter. Det kan rinna ut lite vätska från galetten men det gör inget. Pudra ev. över med florsocker och servera galetten ljummen med vaniljglass, vaniljsås eller grädde.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..