Saftiga chokladbottnar

Vem har inte varit ute efter de perfekta chokladbottnarna till en tårta!? Denna tårtbottnen är saftig och jättegod. Det är kaffe i men ger mer en karaktär till kakan än kaffesmak, den är inte genomträngande i smaken alltså. Använd det här receptet och fyll tårtan med det du tycker är godast. Det skulle kunna vara hallonmousse, chokladfrosting, chokladganache, vaniljkräm eller så bakar du den som en vanlig chokladkaka och äter den som den är. Det går också bra. :P

saftiga chokldbottnar

Recept på tårtbottnar till Chokladtårta

ca 12 bitar

150 g smör
100 g mörk choklad
1,75 dl Strösocker
1 dl farinsocker
1 dl kakao
1,5 dl bryggt kaffe
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
0,5 g salt
3 ägg

Gör Chokladtårtan så här:

  1. Sätt ugnen på 150. Smörj en rund springform, 18 cm i diameter använde jag men det räcker nog till en 22 cm också. För att få en brun fin färg på bottnarna bröar jag den med kakao men ströbröd funkar ju såklart också.
  2. Smält smör i en kastrull. Blanda i choklad, strösocker, farinsocker och kakao i en kastrull tills chokladen har smält och blanda tills den är slät. Ta av från värmen och häll i kaffet. Häll smeten i en bunke och låt den svalna lite.
  3. Sikta vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och salt. Blanda sedan i ett ägg i taget i den smälta choklad blandningen och sist vänder du i de torra ingredienserna.
  4. Fyll springformen med smeten och grädda mitt i ugnen på 150 grader i 50-60 minuter. Gör ett stickprov innan du tar ut kakan. När den svalnat lite kan du vända den upp och ner för att få en rakare tårta. Låt svalna helt innan du skär den i tre delar.
  1. Jag älskar smaken på den här tårtbottnen! Har bakat den några gånger med den smular sönder varje gång, går inte alls att skära i. Tar ut den efter 50 min i ugnen. Gräddar jag dem för länge eller kan det vara ngt annat problem?

    1. Hej Isabell, den här brukar vara fantastisk att skära i…kanske gräddar du den för länge, alla ugnar gräddar olika så du måste känna efter med sticka. Hellre att den är undergräddad än över gräddad. men tar du ut den för tidigt kommer den sjunka ihop i mitten, när stickan precis är torr skall du ta ut den. Efter halva gräddningstiden brukar det vara ok att öppna luckan försiktigt och känna efter. Denna är verkligen min favorit chokladbotten, hoppas du får till den. Kram Cecilia

  2. Jag skickade receptet på den här chockad tårta till mina vänner. En av dem skulle vara glad att få mer ingående recept på glutenfritt.
    Tror ni att man kan ersätta mjölet med teff?

    1. Hej, jag h ar aldrig gjort den glutenfri, men finns det inte glutenfria mjölmixar man kan använda? Eller mixa havregryn till mjöl… Lycka till!
      /Cecilia

  3. Frida skriver:

    Alltså! Dessa bottnar var en dröm att skära till! (Filé)kniven bara gled igenom! Och kakan räckte gott och väl till tre bottnar (diameter 24). Tack! Receptet sparas till framtida tårtbak 👍🏻

    1. Vist är de goda! Mina favorit-chokladbottnar! 😀
      Kul att receptet får hamna i din samling!
      Kram och lycka till med framtida bak!

  4. PIA skriver:

    Gjorde 1,5 sats av botten i 28 cm form. Tog ca 1,5 Tim i ugnen. Blev jättegod och saftig.
    Fyllde med chokladganache och frusna hallon. Chokladmousse + chokladganache spritsar ovanpå och runt.

  5. Hanna skriver:

    Hejsan!
    Har endast en bakform som är 24 cm, går det även bra med den tro? Kakan blir ju förstås isåfall lägre såklart men tänkte om det också förändrar något annat?

    1. Hej det går absolut bra med bredare form håll koll på gräddningstiden bara som ev behöver kortas något. Lycka till!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..