Jordgubbstårta med fluffig vanilj- & bärkräm

 

jordgubbstårta

foto: Anna-Karin Thorpert

jordgubbstårta

foto: Anna-Karin Thorpert

Här är en jordgubbstårta som passar lika bra som studenttårta, midsommartårta eller bara en tårta till en härlig sommardag. Den kräver inte allt för mycket arbete utan består av två komponenter, saftiga tårtbottnar och en underbar vanilj-& bärkräm! perfekt om du har mindre tid eller befinner dig på landet som jag gjorde när jag bakade denna. Lycka till!

Jordgubbstårta med Vanilj-& bärkräm

Recept på jordgubbstårta

Tårtbotten:

3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm  salt
1 tsk kardemummakärnor, mortla dem

Så här gör du tårtbottnarna till jordgubbstårtan

Sätt ugnen på 175 grader.

  1. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
  2. Blanda vetemjöl, bakpulver, kardemumma och salt och vänd försiktigt ner det i äggsmeten.
  3. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med smeten.
  4. Fyll en smord och bröad springform med löstagbar kant, ca 22 cm.
  5. Grädda kakan i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Prova med en sticka, den skall inte vara kletig i mitten.
  6. Låt kakan svalna helt innan du delar den i tre tårtbottnar.

Vanilj-& bärkräm

Recept på vanilj- & bärkräm

250 g bärpuré
250 g mjölk
1 vaniljstång

6 (100 g) äggulor
100 g strösocker
40 g maizenamjöl
25 g smör
3 dl grädde 

Så här gör du vaniljkräm:

  1. Det går att köpa puré av bär men du kan också göra puré genom att värma upp frusna bär i kastrull, mixa dem och sila av kärnorna. Jag gjorde på en mix av olika frusna bär.
  2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna. Koka upp bärpurén, mjölken i en tjockbottnad kastrull tillsammans med vaniljen, även den urskrapade vaniljstången för maximal smak.. Låt stå och dra 5-10 minuter.
  3. Vispa äggula, socker och maizena luftigt. Sila ner vaniljmjölken i blandningen, rör runt.
  4. Häll ner blandningen i en ny kastrull och koka försiktig upp krämen under ständig vispning och låt koka ordentligt tills den är riktigt tjock. Låt svalna.
  5. Vispa upp grädden lätt och vispa även upp bärkrämen som nu är väldigt fast. Blanda sen ned grädden i bärkrämen till en jämn och fin kräm. Det brukar räcka med drygt hälften av bärkrämen till en tårta. Så testa dig fram till hur mycket grädde du vill ha och behöver. Ju mer grädde desto svagare bärsmak. Toppa med färska jordgubbar!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..