Kladdkaka med chokladglasyr

kladdkaka
 
kladdkaka

Min godaste kladdkaka med chokladglasyr. Den är perfekt kladdig, ni vet när den är kladdig men flyter inte bara ut som smet…
Flingsaltet och nötter är pricken över i! Jag använde en springform som är 18 cm bred. Då blir den lagom hög.

Servera med lättvispad grädde! 😋

Recept på den godaste kladdkakan med chokladglasyr

Kladdkaka:
100
g smör

100 g choklad
2 st ägg
2 msk ljus sirap
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 msk kakao

1 tsk äkta vaniljpulver
1 krm bakpulver
2 krm salt

Chokladglasyr:
2 dl grädde

1 msk honung
1 1/2 msk strösocker
100 g fin mörk choklad 70%
2 tsk smör, gärna rumsvarmt

Tillbehör:
Rostade hasselnötter
Flingsalt
Ev, grädde
färska hallon

Gör kladdkakan och glasyren så här:

Börja med glasyren som behöver stå till sig:

  1. Blanda grädde, honung och socker i en kastrull. Låt det koka upp. Hacka chokladen  och lägg i en bunke, lägg i smöret.
  2. Häll den varma gräddblandningen över chokladen och smöret, låt stå någon minut innan du mixar ihop den till en slät glasyr med en stavmixer.
  3. Låt svalna i rumstemperatur. Eller ställ in i kylskåp för att stelna snabbare, men rör då om med jämna mellanrum. Bre den över kakan när den är en bredbar konsistens.

Kladdkakan:

  1. Hacka chokladen och smält smöret. Lägg i chokladen i smöret så den smälter.
  2. Vispa upp äggen tillsammans med sockret.
  3. Rör samman torrvarorna i en bunke.
  4. Blanda ner choklad- och smörblandningen i ägg- och sockerblandningen, tillsätt sirapen. Rör sedan ner torrvarorna och blanda till en smet.
  5. Häll smeten i springformen (18 cm) se till att du smörat och bröat den. Gärna med kakao för att få en finare kant på den.
  6. Grädda i 175 grader i cirka 15-20 minuter tills kakan är genombakad precis i kanten ca 2 cm men kladdig i mitten. Låt kakan svalna helt innan du lägger på glasyren annars smälter den av. Förvara kakan i kylen.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..