Kolatarte med kola, choklad och hallonmousse

kolapaj choklad

Goda små tarts, fyllda med brynt smörkola och mörk chokaldganache och hallonmousse! Jag använde små pajformsringar och en silikonform som formar små runda moussebollar, ca 4 cm i diameter. Du kan också göra tarten i en vanlig pajform. Antingen lägger du på flera moussebollar eller så gör du ett högt pajskal, fyller med kola och choklad och sen häller du i moussesmeten direkt i pajskalet och fryser det. Lycka till!

Pajskal

125 g mjukt smör
3,5 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 krm salt

Gör pajskalet så här:

Blanda ihop smör, vetemjöl, mandelmjöl. Tillsätt florsocker, vaniljsocker och salt. Blanda ihop till en deg. Platta ut och plasta, låt vila i kyl i 30 minuter. Kavla ut och klä pajformen eller de små pajformarna. Klä ev med metallfolie och fyll med bakbönor för att hålla kanterna på plats. Grädda i ca 10 minuter. Pajskalet skall vara färdiggräddat när det tas ut. Låt pajskalet svalna innan du fyller det med ett lager bryntsmörkola, chokladganache och sen lägger på hallonmoussen.

Bryntsmörkola

2 dl grädde
1 dl mjölk
2 msk strösocker
0,5 dl ljus sirap
50 g smör att bryna

Gör kolafyllningen så här:
Koka upp alla ingredienser utom smöret i en kastrull. Låt koka till 105 grader. Bryn smöret i en annan kastrull, när smöret blir tyst och slutar skumma samt doftar nötigt är det klart. Blanda ner det i kolan till en jämn kolasås. Missa inte de bruna kornen av det brynta smöret. De är det godaste och smakar karamell 😉 Häll såsen i en spritspåse och låt den svalna i kylskåpet.

Chokladganache

1,5 dl Vispgrädde
1/2 dl Glykossirap
200 g Mörk choklad, fint hackad

30 g Osaltat smör

Så här gör du chokladganache:
Koka grädden med glykosen häll det över den mörkachokladen som ska vara finhackad. Lägg i smöret och låt det smälta i någon minut innan du mixar med stavmixer, annars kan det lätt skära sig.  Låt sedan ganachen sätta sig i några timmar i rumstemperatur. Häll i spritspåse och fyll pajskalet med kola, ganache och lägg en mousse på.

Hallonmousse

175 g vispgrädde (1,75 dl)
2 gelatinblad
175 g hallonpuré (ca 300 g frysta hallon)
30 g äggvita (1 st)
1 tsk pressad citron
70 g socker

Så här gör du hallonmoussen

  1. Vispa grädden lätt och ställ i kylen. Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten, minst 10 minuter.
  2. Om du inte har färdig hallonpuré kan du mixa och passera hallonen genom en sil och mäta upp rätt mängd.
  3. Värm upp hälften av purén den och smält sedan gelatinbladen i purén. Blanda med resten av purén. Låt svalna.
  4. Vispa samman äggvita, socker och citron i en helt ren metallbunke. Ställ det över vattenbad och vispa tills den blivit 55-60 grader. Ta bort från värmen och fortsätt vispa tills det blir en len marängen är den svalnat, gärna i KitchenAid.
  5. Vispa samman maräng och puré. Vänd ner den vispade grädden.
  6. Fyll små silikonformar med moussen och låt stelna i frysen. När de är frysta kan du lätt ”pluppa” ur dem ur silikomformen och placera på tarten.
  1. Hejsan! Vad är det för formar du har använt och vet du något ställe där man kan köpa dem?:)

  2. Så fina! Vart hittar jag receptet på chokladganachen?

    1. Hej! Nämen det hade halkat bort nu är det inne igen! Lycka till och kul att du besöker min blogg! Ha en fin kväll! /Cecilia

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..