Blåbärstårta i vattumannens tecken

blåbärstrta recepr

blåbärstrta recepr

blåbärstrta recepr

Är du vattuman? Då är denna blåbärstårtan ägnad dig. Vi har en fantastisk astroblogg här på Damernas Värld som drivs av Margareta Hedin. Vi bestämde oss för att göra ett samarbete och försöka få fram ett astrobakverk. Det var inte självklart vad ett vattumans-bakverk var men det resulterade i en blåbärstårta i formen av en våg och på vågen den ligger Uranus som är Vattumannens planet. Vi får se om det blir fler astrobakverk, det är kul med utmaningar i bakandet och framför allt i skapandet. Vattumannens tecken sträcker sig från 20 jan till den 18 februari. På Margaretas blogg kan du läsa ditt horoskop och få en glimt av framtiden.

Tårtbotten:
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat

1 krm salt
1 tsk kardemummakärnor, mortla dem

Frosting:
0,5 dl upptinade blåbär
100 g cream cheese
0,75 dl grädde
0,5 dl florsocker

Sugarpastöverdrag:
1 pkt ljusblå sugarpaste
Blå food color

Så här gör du tårtbottnarna till tårtan

Sätt ugnen på 175 grader.

  1. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
  2. Blanda vetemjöl, bakpulver, kardemumma och salt och vänd försiktigt ner det i äggsmeten.
  3. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med smeten.
  4. Fyll en smord och bröad springform med löstagbar kant. (jag använde en 18 cm bred form)
  5. Grädda kakan i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Prova med en sticka, den ska vara torr.
  6. Låt kakan svalna helt innan du skär till en våg. Jag ritade en mall på ett papper och klippte ut och skar runt den. Skär sen i två bottnar och spackla på blåbärsfrostingen. Lägg på den andra bottnen och bred runt om också, då fastnar sugarpasten lättare på tårtan sen.
  1. Blåbärsfrosting: Mixa blåbären med en stavmixer. Blanda i cream cheese, grädde och florsocker.
  2. Vispa till en frosting. Vispa i mer cream cheese om den blir för lös. och spackla på tårtan.
  1. Sugarpasten: Rulla ut några långa ”korvar” av den blå sugarpasten, dutta blå färg på dem och knåda ev in färg i en eller två ”korvar” så de blir helt mörkblå.
  2. Lägg alla ”korvar” bredvid varandra och tvista ihop dem. Vik på mitten och tvista ihop igen. Rulla till en boll och kavla ut den på lite florsocker. Kalva den mer avlång än rund så att den täcker din utskurna våg. Känn efter hela tiden så att den inte fastnar i underlaget du kavlar på, fyll på med nytt florsocker då.

tårtbotten recept

tårtbotten recept
 
tårtbotten recept

  1. ellen skriver:

    Väldans tjusig tårta!!!!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..