Bjud dina vänner på Afternoon tea!

Skall du bjuda på afternoon tea i helgen?! Här kommer några tips på både goda, nyttiga och nya varianter på afternoon tea! Finns det något bättre än att samla sina vänner och äta en lång måltid med massa plock ? Och glöm inte köpa fina goda teer till! Det är stor skillnad på billiga påsteer och en bättre kvalité. Imorgon kommer 3 recept till för afternoon tea så välkomna tillbaka imorgon!

Foto: Andy Prhat

Recept på Mazarinka med len hallonmousse

10-12 st
300 g mandelmassa
1 citron, skalet
150 g rumsvarmt smör
3 ägg
4 msk vetemjöl
Ströbröd
1 tsk kardemummakärnor

Hallonmousse
3,5 gelatinblad

175 g hallonpuré (ca 300 g frysta hallon)
30 g äggvita
70 g socker
1 tsk pressad citron
175 g vispgrädde
Ev blomma av sockerpasta

Så gör du mazarinkaka

1. Riv ner mandelmassa i en bunke. Finriv ner det yttersta skalet av citronen.

2. Tärna och lägg i smöret. Blanda samman väl och tillsätt äggen ett efter ett under ständig omrörning.

3. Sikta ner vetemjölet och blanda väl. Krossa kardemummakärnorna och häll i dem. Smöra och bröa en ugnsfast form och häll i mandelsmeten.

4. Grädda på 175 grader i 20 minuter tills kakan har stannat och har fint bakad yta. Låt svalna och skär sedan i fyrkanter eller stansa ut rundlar.

Så gör du hallonmousse

1. Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten i minst 10 minuter. Vispa grädden medelfast och ställ i kylen.

2. Om du inte har färdig hallonpuré kan du mixa och passera hallon genom en sil och mäta upp rätt mängd.

3. Värm upp hälften av purén och smält sedan i gelatinbladen. Blanda med resten av purén.

4. Vispa samman äggvita, socker och citron i en helt ren metallbunke. Ställ i ett vattenbad och vispa tills marängsmeten blivit 55-60 grader. Ta bort från värmen och fortsätt vispa på medelhastighet tills marängen är sval och du har ett blankt fast skum.

5. Blanda samman marängsmet och puré. Vänd ner den vispade grädden. Fyll en spritspåse med hallonmoussen och låt den ligga i kylen några timmar tills moussen har satt sig.

6. Spritsa fint på mandelkakorna. Moussen kan eventuellt behöva bli lite varmare än kylskåpskall för att bli smidig och mer följsam att jobba med.

Recept på fröknäckebröd

20 st

2 dl majsmjöl
0,5 tsk salt
0,5 dl linfrön
1 dl solrosfrön
0,5 dl sesamfrön
1,5 dl uppkokat vatten
0,5 dl kokosolja
0,5 msk honung

Pålägg
200 g cream cheese
100 g getost
Strimlad picklad gurka, eller strimlad naturell gurka
Strimlad polkabeta
Sesamfrön

Så gör du gurkmacka

1. Blanda majsmjöl, salt och fröer i en bunke. Koka upp vatten och smält kokosolja och honung däri.

2. Blanda alltihop och låt blandningen stå i några minuter så den får svälla.

3. Kavla eller tryck ut degen mellan två bakplåtspapper på en plåt. Det är gott om knäckebrödet blir tunt. Skär i bitar så stora du vill ha dem, eller bryt bitar när brödet är gräddat.

4. Grädda i mitten av ugnen på 160 grader i cirka 30 minuter, beroende på hur tjockt du gör brödet och vilken ugn du har.

5. Låt brödet svalna. Tänk på att det stelnar mer när det svalnat, så ingen panik om brödet fått färg men inte är helt ”knäckigt” när du tar ut det ur ugnen.

6. Blanda cream cheese med getost.

7. Bred osten på fröknäckebrödet. Lägg på strimlad gurka, strimlad polkabeta och sesamfrön.

Recept på nutella brioché

35 st

20 g färsk jäst
250 g ägg
400 g vetemjöl
10 g salt
50 g socker
275 g rumsvarmt smör
1 ägg till pensling

Nutellafyllning
200 g nutella
50 g mandelmassa

Så gör du nutellabrioche

1. Blanda alla ingredienserna till briochen i en degblandare. Låt den knådas till en något lös deg. Ställ plastad i kylen över natten.

2. Mjöla dina händer och forma degen till bollar som du lägger i smorda briocheformar.

3. Blanda nutella och riven mandelmassa. Lägg i spritspåse.

4. Tryck ett stort hål i varje brioche med fingret och fyll det med nutella. Tryck ihop degen så gott det går. Forma en kula av deg som du lägger ovanpå – eller lägg på en hasselnöt. Låt jäsa i en timme.

5. Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i 15 minuter på 200 grader.