Saftiga lussebullar att baka till advent!!

lussebullar recept
lussebullar recept

Jag kan verkligen längta efter att få sätta tänderna i en lussebulle! De är så rena i smaken av saffran och alldeles mjuka och saftiga! Det är fint med russinen men jag fördrar dem utan. Jag vill bara ha saffranssmaken. Så jag är en sån där som pillar bort russinen 😉

Dessa har jag bakat redan flera ggr i år och det blir bra resultat varje gång. Degvätskan skall inte värmas innan då degen blir smidigare och finare utan varm vätska. Dessutom behöver du mindre mjöl=saftigare bullar, det har jag lärt mig från riktiga bagare. Degen jäser långsammare men du får då i gengäld mer smak.

Du kan använda samma deg och baka ut med mandelmassa-och vanilj fyllning som bullar eller knyten. De är en riktig höjdare. Recept på saffransbullarna med fyllning hittar du här!

Tips! Mortla saffranet med 1 tsk socker så smakar det mer saffran. Eller så kan du låta saffranet dra i 1 msk rom i 1 dag upp till ett år(!) Både socker och rom höjer smaken av saffran!

Recept på saftiga saffransbullar

Ca 25-30 st

50 g jäst
3 dl mjölk
2 dl grädde
100 g rumsvarmt smör

2 påsar saffran (1 g)
1,5 dl strösocker
0,75 tsk salt
12-13 dl vetemjöl

russin att trycka i

Så här gör du saftiga saffransbullar

1. Smula jästen i en bunke. Häll i mjölken och grädden. Rör runt så att den löses upp.
2. Tillsätt rumsvarmt smör, socker, salt, saffran och vetemjöl. Arbeta degen smidig i en bakmaskin. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek.
4. Värm ugnen till 225 grader. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk och knåda lätt. Ta en bit deg, rulla ut till en längd på ca 15 cm  och 1,5 cm i diameter. Rulla in kanterna åt varsitt håll. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tryck ned russin om du vill ha det.
5. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.
6. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i ungefär 10 minuter tills de fått en fin gyllene färg. Men grädda inte för länge då blir de torra =)

  1. – Tag en bit deg ……. o.s.v. Bättre att få veta till hur många bullar degen är tänkt

    1. Hej Helene, det blir ca 25-30 bullar. Jag skall skriva in det i receptet, tack. Man får göra dem i sin egen storlek. Mina brukar inte bli exakt lika stora men vill man ha det kan man ta en bit deg väga den och göra alla lika stora. Lycka till med baket! Kram Cecilia

  2. Emma skriver:

    Låter smarrigt! Hur länge ungefär pågår första jäsningen? 30 min? 60, 90?
    Kör du varmluft på ugnen?
    // Emma

    1. Hej! 60-90 min borde räcka, beror på hur varmt/kallt man har det hemma. Jag gräddar dem på varmluft. Lycka till, skriv görna hur det gick, nyfiken på ert bakande! Kram Cecilia!

  3. Maria skriver:

    Hej, i vilket moment ska saffran blandas ner i degen? Kan inte hitta det i receptet. Mvh, Maria

    1. Hej Maria! Den skall i efter jästen tillsammans med smör, socker, salt och vetemjölet. Lycka till! Kram Cecilia

  4. Lena skriver:

    Hej ! Ska man inte värma mjölk och grädde ?

  5. Maria skriver:

    Vad gör man med mandelmassan i punkt 3???

    1. Hej! Jag använder samma recept till mina saffransbullar med mandelmassa i. Missade att ta bort punkt tre. Men nu stämmer det. Tack! 🙌

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..