ANNONS

Saftiga lussebullar att baka till advent!!

/

lussebullar recept
lussebullar recept

Jag kan verkligen längta efter att få sätta tänderna i en lussebulle! De är så rena i smaken av saffran och alldeles mjuka och saftiga! Det är fint med russinen men jag fördrar dem utan. Jag vill bara ha saffranssmaken. Så jag är en sån där som pillar bort russinen 😉

Dessa har jag bakat redan flera ggr i år och det blir bra resultat varje gång. Degvätskan skall inte värmas innan då degen blir smidigare och finare utan varm vätska. Dessutom behöver du mindre mjöl=saftigare bullar, det har jag lärt mig från riktiga bagare. Degen jäser långsammare men du får då i gengäld mer smak.

Du kan använda samma deg och baka ut med mandelmassa-och vanilj fyllning som bullar eller knyten. De är en riktig höjdare. Recept på saffransbullarna med fyllning hittar du här!

Tips! Mortla saffranet med 1 tsk socker så smakar det mer saffran. Eller så kan du låta saffranet dra i 1 msk rom i 1 dag upp till ett år(!) Både socker och rom höjer smaken av saffran!

Recept på saftiga saffransbullar

Ca 25-30 st

50 g jäst
3 dl mjölk
2 dl grädde
100 g rumsvarmt smör

2 påsar saffran (1 g)
1,5 dl strösocker
0,75 tsk salt
12-13 dl vetemjöl

russin att trycka i

Så här gör du saftiga saffransbullar

1. Smula jästen i en bunke. Häll i mjölken och grädden. Rör runt så att den löses upp.
2. Tillsätt rumsvarmt smör, socker, salt, saffran och vetemjöl. Arbeta degen smidig i en bakmaskin. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek.
4. Värm ugnen till 225 grader. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk och knåda lätt. Ta en bit deg, rulla ut till en längd på ca 15 cm  och 1,5 cm i diameter. Rulla in kanterna åt varsitt håll. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tryck ned russin om du vill ha det.
5. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.
6. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i ungefär 10 minuter tills de fått en fin gyllene färg. Men grädda inte för länge då blir de torra =)

9
12

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00