Bullkrans med saffran & apelsin!

bullkrans saffran recept

Här är ett tips för 1:a advent! Baka vackra och saftiga saffranskransar med apelsin. Gott och fint att servera. Du kan baka vanliga saffransbullar av degen också. Glöm inte glöggen till! Äntligen närmar sig julen, så mysigt!

Tips!

Ett klassiskt knep för att få ut maximalt med smak från saffranskryddan är att låta den dra i en matsked sprit. Låt den helst dra ett par dagar, minst i någon halv timme.

Saffranskransar

2 kransar
50 g jäst
1 g saffran
100 g smör
3 dl mjölk
2 dl grädde
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
16 dl vetemjöl

Fyllning
150 g rumstempererat smör
100 g mandelmassa
2 tsk kardemumma
1–2 msk apelsinsaft
Skal från en halv apelsin
100 g vit choklad

Sockerlag
1 dl vatten
1 dl socker

Pensling
1 ägg

Garnering
2 msk strösocker
1 msk mortlade kardemummakärnor

1. Smula jästen i en bunke. Mortla saffranet med en matsked socker. Smält smöret med saffranet. Häll i mjölken och grädden, värm till 37 grader.
Häll smörvätskan över jästen och rör runt tills den löses upp.
2. Tillsätt socker, salt och vetemjöl. Arbeta degen smidig. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek under 40 minuter.
3. Blanda smör, mandelmassa, kardemumma, apelsinsaft och rivet skal från en halv apelsin. Rör till en jämn massa.
4. Värm ugnen till 200 grader.
Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk och knåda lätt. Dela  degen i två delar och kavla ut dem till två 0,5 centimeter tjocka rektanglar. Bred på smörfyllningen, hälften på varje. Riv vit choklad över fyllningen. Rulla ihop rektanglarna till varsin rulle och skär dem mitt itu på längden, men skär inte igenom helt upptill. Tvista sen ihop rullarna och böj till två kransar.
5. Låt kransarna jäsa 30 minuter under bakduk.
6. Koka socker och vatten till sockerlag.
7. Pensla kransarna med uppvispat ägg och strö över socker och kardemumma. Grädda i mitten av ugnen i 20–30 minuter tills de har fått en fin gyllene färg. Pensla de gräddade kransarna med lite sockerlag för att behålla saftigheten. Strö eventuellt över lite mer kardemumma och socker.

Tips!

Vill du i stället göra knyten lägger du på fyllningen på rektangeln och viker den dubbel. Skär två tunnare strimlor som du tvinnar ihop och rullar ihop till en knut. Fäst noggrant, annars kan den rulla upp sig. Grädda i cirka 12 minuter eller tills de har fått fin färg.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..