Färgglad chokladtårta tårta!

sugarpaste cake tårta

sugarpaste decoration

Färgglad chokladtårta med extra allt

Brownietårtbotten

120 g smör
100 g mörk choklad
1,5 dl muscovadosocker
1 dl socker rågat mått
2 st ägg
2 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
0,5 tsk bakpulver
några hallon

Så här gör du brownie tårtbottnen:

  1. Värm ugnen till 175 grader:
  2. Smörj och bröa en springform 22-24 cm i diameter.
  3. Hack chokladen och smält smör och choklad i en kastrull på medelvärme. Låt svalna lite.
  4. Vispa muscovadosocker, socker och ägg vitt och poröst. Flera minuter tar det.
  5. Blanda mjöl, kakao och bakpulver i en bunke.
  6. Häll smör-och chokladblandningen i äggblandningen, rör till en  jämn smet.
  7. Sikta ner de torra ingredienserna och vänd runt med slickepott till en jämn smet. Häll ner i formen och tryck ner några hallon.
  8. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Häll koll så den inte blir för torr. Den skall vara lite kletig, då blir det godast. Låt svalna helt.

Saftig chokladtårtbotten

• 50 g smält och svalnat smör
• 1 dl kakao
• 2 dl vetemjöl
• 0,75 tsk bakpulver
• 0,75 tsk bikarbonat
• 1 krm salt
• 2 dl strösocker
• 1 ägg
• 1 dl mjölk
• 1 dl kokande vatten

Så här gör du chokladtårtbottnarna

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form, 22-24 cm diameter och höga kanter, med smör. Bröa med kakao för att få en fin brun kant på chokladbottnarna.
2. Sikta ner kakao, mjöl, bakpulver och bikarbonat i en bunke. Häll i salt och socker. Blanda.
3. Vispa ner ägg, mjölk, smör och kokande vatten. Vispa till en jämn smet, gärna med elvisp. Häll i formen.
3. Grädda i cirka 40 minuter i mitten av ugnen. Kakan ska inte vara kladdig i mitten när du känner med en sticka. Låt svalna helt.

Marängsmörkräm med lönnsirap

4 äggvitor
1,5 dl strösocker
0,75 dl farinsocker
260 g rumsvarmt smör
6 msk lönnsirap
2 krm salt

Gör marängsmörkrämen så här

  1. Värm strösocker, farinsocker och äggvitor över ett vattenbad i en rostfri skål. (jag använder min kitchenaid skål). Rör runt hela tiden. När den når en temperatur på 65 grader eller att sockerkristallerna smält är den klar.
  2. Fortsätt vispa i kitchenaiden tills det blivit en fast och glansig maräng, den skall gå att hålla upp och ned, då är den tillräckligt fast. Det är också viktigt att marängen är sval annar kommer smöret smälta i den i nästa steg. Så vispa på låg fart tills den är helt sval.
  3. Klicka i lite i taget av det helt rumsvarma smöret och låt det helt blandas ut innan du lägger ned nästa. Vispa hela tiden på medelfart. Om den skär sig brukar det funka att vispa lite kraftigare ett tag. Eller kyla den lite och vispa igen.
  4. Till sist häller du i lönnsirapen och saltet, vispa hela tiden och häll i lite i taget.

chokladtårtbotten

Browniebotten med lönnsirapskrämen och på det en saftig chokladbotten.

daimtårta recept

Hackad daim för extra cruch!

Recept på Chokladfrosting

1 tsk vaniljpulver
125 g mörk choklad
150 g rumsvarmt smör
100 g florsocker
25 g kakao
0,5 dl vispgrädde
1 krm salt

Gör chokladfrostingen så här

  1. Smält chokladen försiktigt över ett vattenbad eller i mikro, låt svalna lite.
  2. Vispa rumsvarmt smör, florsocker och vanilpulver riktigt vitt och fluffigt, i tex en kitchenaid. Vispa ca 5 min.
  3. Tillsätt kakao och den smälta chokladen. Lite i taget och vispa hela tiden.
  4. Blanda i grädde och salt. Om konsistensen blir för lös kan du låta den stå i kylen några minuter och låta den sätta sig lite. Annars kan du direkt spackla på den på tårtan. Förvarar du tårtan i kylen innan den serveras rekomenderar jag att ta fram den en stund innan så frostingen blir mjukare. Den hårdnar mycket i kylen.

chokladtårta recept

Chokladtårtan innan sockerpastan läggs på. Fin som den är, eller hur!

Sugarpaste täcke

vit sugarpaste
rosa sugarpaste
blå sugarpaste
gul sugarpaste
svart sugarpaste

Så här gör du sgarpasten

  1. Rulla den vita sugarpasten till två tjocka längder ca 5 cm i diameter.
  2. Rulla sen två rosa längder ca 2,5 cm i diameter.
  3. Rulla två blå längd ca 1,5 cm i diameter.
  4. Rulla en gul längd ca 1 cm i diamter.
  5. Rulla en svart längd ca 0,5 cm i diameter.
  6. Rulla alla ca 40 cm långa.
    Ungefär dessa mått använde jag men du kan göra som du vill beroende på vilka färger du vill ha framträdande.
  7. Lägg en rosa en blå och en svart längd underst, lägg en av de tjocka vita ovanpå. Där på lägger du en rosa en gul och en blå. Lägg på den andra vita. Tryck ihop alla lätt och tvista. Rulla ihop till en boll och kavla ut på ett bakbord med florsocker under. Kavla ut ca 2-3 mm tjockt, Fyll på med florsocker under hela tiden så den inte fastnar, kolla hela tiden att den inte sitter fast. Annars kan det gå hål.
  8. Lyft över sockerpastan över tårtan. Jag brukar använda hela mina underarmar när jag lyfter över det för att den inte skall töja ut sig under lyftet. Släta ut sugarpasten över tårtan och skär bort överflödig massa.

Mönstret blir olika varje gång vilket är väldigt kul och spännande! Man vet aldrig resultatet i förväg. Bara att det är väldigt effektfullt.

sugarpaste decoration

Effektfullt och kul att göra med sockerpasta!
Tips! Kolla in Cake style på facebook! Där kan man lära sig massa roliga tårtdekorationer.

 

 

  1. Receptet låter jättegott!!! Men jag förstår inte varför tårtbottnarna har olika storlekar😗 Tänkte att jag skulle göra den i långpanna, vilket nog passar den tänkta dekorationen mer rättvisa. Lite tips!?!?!

    1. Hej! Vad kul att du skall baka chokladtårtan. Den går nog absolut att göra i långpanna. Kanske behöver receptet ökas på då. Ett korrfel från mig med storleken på bottnarna de skall vara lika stora. Tack för att du sa till.
      Lycka till med tårtan!
      Allt gott, Cecilia

  2. Maria skriver:

    Hej,

    1. Hur hög blir denna tårta?

    2. Skall man följa alla dessa steg, för att få tårtan att se ut som på slutbilden?

    3. Finns det möjligtvis bild på hur tårtan ser ut innuti och skuren?

    4. Går det att lägga på annan sorts sockerpasta; typ bara enfärgad?

    Tack på förhand! 🙂

    1. Hej, tårtan blir ca 10 cm hög om jag inte missminner mig, har aldrig mätt den.
      Om du följer dessa steg bör den se ut som slutbilden, du ser hur tårtan ser ut inuti på bilderna med lagrena på.
      Självklart kan du använda annan färg på sockerpastan eller ta marsipan.
      Man kan också hoppa sockerpastan och bara ha frostingen runtom.
      Lycka till!

  3. Anna skriver:

    När lägger du på den andra vita???

    1. Hej! Den lägger jag på sist, jag hade glömt nämna den andra tack för att du såg det. Det viktigaste är att det blir blandat med färger. Så rolig teknik tycker jag. Lycka till!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..