Saftiga saffransbullar med mandelmassa

saffransbullar
saffransbullar
saffransbullar

Saffransbullar mandelmassa smörfyllning

Jag älskar saffransbullar! Jag längtar så mycket efter saffran att jag ibland bakar en saffransbulle mitt i sommaren! Men nu äntligen är det saffranets tid. Den här saffransbullen har jag fyllt med mandelmassa, smör och florsocker, riktigt gott! Lycka till med saffransbullarna och njut av årstiden!

Recept på saftiga saffransbullar med mandelmassa

50 g jäst
3 dl mjölk
2 dl grädde
100 g rumsvarmt smör

2 påsar saffran (1 g)
1,5 dl strösocker
0,75 tsk salt
13–15 dl vetemjöl

Smörfyllning:
150 g rumstempererat smör
100 g mandelmassa
0,5 dl florsocker

Så här gör du saftiga saffransbullar med fyllning 

1. Smula jästen i en bunke. Häll i mjölken och grädden. Rör runt så att den löses upp.
2. Tillsätt rumsvarmt smör, socker och vetemjöl. Arbeta degen smidig i en bakmaskin. Tillsätt sist saltet och knåda in det. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek.
3. Blanda smör, mandelmassa och florsocker i en bunke. Rör till en jämn massa.
4. Värm ugnen till 225 grader. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk och knåda lätt. Kavla ut till en 4 mm tjock rekrangel och bred på fyllningen. Vi degen dubbel, kortsida till kortsida. Skär 1,5 cm breda remsor som du tvinnar och snurrar ihop till en bulle.
5. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.
6. Koka socker och vatten till en sockerlag.
7. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i ungefär 10-12 minuter tills de fått en fin gyllene färg. När du tar ut de gräddade bullarna kan du pensla dem med lite sockerlag för att behålla saftigheten i dem.

Tips! Mortla saffranet med 1 tsk socker så smakar det mer saffran. Eller så kan du låta saffranet dra i 1 msk rom. Både socker och rom är smakförhöjare åt saffran!

  1. Anna skriver:

    Ska man inte värma mjölken och smöret och hälla över jästen? Löses jästen upp annars?

    1. Hej Anna! Jästen löses upp ändå, jag brukar vispa ut den med en visp. När man inte värmer vätskan jäser det långsammare och ger mer smak.
      Degen blir varm nog när den knådas i bakmaskinen. Lycka till!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..