Chokladpaj med en salt kolafyllning…

  1. kolapaj choklad
Denna Chokladkolapaj är helt fantastisk och kommer komma väl till pass många gånger i höst när allt höstmys skall till. Pajen har ett pajskal med choklad och är fyllt med en salt och len kolafyllning. Choklad pajen är toppad med en chokladganach och kanderade mandlar. Servera den gärna med en klick grädde, kanske till och med punchgrädde! Mums!

Chokladpajskalet är fyllt med en salt och len kolafyllning!

Bilden är tagen av Andy Prhat
Denna choklad paj är från nr 2 av Damernas Värld 2016.

Recept på chokladkolapaj

Pajdeg med choklad:

3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
3 msk kakao
125 g smör
1 st äggula
1 msk vatten
1 tsk salt

Fyllning till kolapajen:

125 g smör
3 dl ljus sirap
3 dl muscovadosocker
2 msk vetemjöl
1 krm salt
2 st ägg
100 g mandlar grovt hackade

Topping på kolapajen:

100 g mörk choklad
100 g grädde
0,5 dl kanderade nötter
1-2 tsk flingsalt

Gör chokladkolapajen så här:

  1.  Pajskal: Lägg samtliga ingredienser i en matberedare. Blanda snabbt ihop till en deg.
  2. Kavla ut degen på ett mjölat bakplåtspapper, (cirka 3 millimeter tjock). Lyft över degen till en pajform. Skär bort överbliven deg. Frys pajskalet i ungefär en timme.

Fyllning i kolapajen:

  1. Lägg alla ingredienser utom mandlarna och äggen i en kastrull. Koka upp och sjuda några minuter, dra av från plattan och låt svalna.
  2. Rör ner de grovhackade mandlarna och de lätt vispade äggen i kolasmeten och häll i den kalla pajformen. Grädda i 175 grader i 35 minuter eller tills pajen stannat. Låt svalna helt.
  3. Smält chokladen i ett vattenbad och rör i grädden. Låt svalna i rumstemperatur tills den är tjock nog att bre på pajen. Strö över kanderade nötter och flingsalt. Servera med grädde eller vaniljglass.
  1. Lotta skriver:

    Låter helt underbart gott!
    Men ska det verkligen vara 3 dl sirap och ingen grädde i?

    1. Hej Lotta! Ja det stämmer 3 dl sirap. Du kan ev byta ut 0,5 dl sirap till grädde för att få en krämigare kola. Testa pajen den är jättegod! Lycka till med bakningen! /Kram Cecilia

  2. Albina skriver:

    Du är så duktig och allt jag hittils har bakat enligt dina recept varit underbärt! Barnen älskade allt! Tack!

    1. Tusen tack! Vad glad jag blir! Jag hoppas att du skall hitta fler recept du och barnen gillar framöver! Kram Cecilia

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..