Marängbakelser med hallon-& fläderkräm

midsommar tårta

Dessa marängbakelserna är som små marängtårtor med en fluffig hallonkräm på! Det känns jättefestligt att bjuda gästerna på en liten bakelse istället för en tårta som omväxling.

Detta receptet gjorde jag till Damernas Värld nr 7 2016.

 

Marängbakelser med hallon-& fläderkräm

Marängbotten 8 st
3 äggvitor
2 dl socker
1,5 tsk citronsaft
1 tsk karde­mumma­kärnor
1,5 msk maizena

Gör Marängbakelserna så här:

1. Vispa äggvitan tills det går att göra toppar. Vispa i socker och citronsaften, lite i taget. Vispa marängen tjock och glansig.
2. Mortla kardemumman, blanda med maizenan.
Sikta i lite i taget och vänd försiktigt in i marängen.
3. Spritsa ut små maräng­bottnar på ett bakplåtspapper.
4. Grädda i ugnen på 120 grader i en timme. Låt marängbottnarna stå kvar på eftervärmen.

Hallon- och fläderkräm

Ca 300 g frysta hallon (skall bli 200 g puré som du använder)
0,5 dl flädersaft (koncentrerad)
0,5 citron, zest och saft
2,5 dl mjölk
Ca 6 st äggulor (100 g)
100 g socker
40 g maizena
25 g smör
1 liten nypa salt
Ca 4 dl g grädde

Garnering
Pistagenötter

Hallon
mynta
ev. små ätbara blommor

Gör Hallon- och fläderkrämen så här:

1. Koka upp hallon och citron+citronzest i en kastrull. Pressa igenom en sil för att sila av kärnorna och få en fin hallonpuré kvar, 200 g behöver du.
2. Koka upp hallonpurén, flädersaft och mjölk.
3. Vispa upp äggula lätt förhand med socker och maizena. Tillsätt i den varma hallonmjölken medan du vispar och kokar den tjock, vispa hela tiden så att det inte bränner i botten. Ta bort från plattan, lägg i smöret och smaka av med salt. Rör runt. Låt svalna helt i kyl.
4. Vispa upp den kalla hallonkrämen. Vispa grädden lätt och vänd ner i hallonkrämen, lite i taget. Ha i grädde efter smak.
5. Spritsa krämen på marängbottnarna och dekorera med hallon hackade pistage­nötter och mynta.

  1. Anna skriver:

    Undrar hur länge krämen håller i kyl? Den ska nämligen göras till ett kalas på lördag.

    1. Hej Anna. Jag skulle rekommendera att göra krämen och förvara den i kylen och sen vispa upp den med grädden innan du skall servera. Krämen håller i kyl minst 1 vecka. Lycka till!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..