Jordgubbstårta!

jordgubbstårta

Den här jordgubbstårtan med maräng är min kära mormors klassiker, och den är älskad av alla! Vi brukar baka den på midsommar men den passar precis lika bra idag på nationaldagen! Jordgubbstårtan med maräng i långpanna är perfekt för större middagar och bufféer.

Recept på jordgubbstårta med maräng

ca 12 bitar

Ingredienser till jordgubbstårtan:
75 gram smör
1,5 dl socker (eller råsocker)
4-5 äggulor
5 msk mjölk

1,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
Rivet skal från 1 citron

Maräng till jordgubbstårtan:
4-5 äggvitor
3 dl socker
mandelspån

Topping till jordgubbstårtan:
6 dl grädde
3 dl hallon (färska eller tinade)
0,5-1 msk florsocker
skal från en lime
jordgubbar
mynta eller citronmeliss

Så här gör du jordgubbstårtan

1. Värm ugnen till 175 grader. Vispa smör och socker poröst.

2. Tillsätt äggulorna en i taget och mjölken. Blanda i mjöl, bakpulver och de rivna skalet från citronen.

3. Bred ut i en ugnsplåt på bakplåtspapper. Det blir ett ganska tunt lager.

4. Vispa upp äggvitorna till ett fast skum, vispa sen i sockret på hög hastighet. Bred marängen på tårtbottensmeten, strö över mandelspån.

5. Grädda i ugnen i ca 45 min, sänk ugnsvärmen till 150 grader när du sätter in den.

6. Låt kakan svalna och vispa grädden med hallon och florsocker. Bred grädden över marängen och toppa med jordgubbar, mynta och riven lime. Skär i rutor och servera.

Tips!

1. Blanda grädden med lite lemon curd för variation.
2. Skär tårtan på mitten och lägg ena halvan uppe på den andra för att få en högre maffigare tårta! Eller gör en dubbel sats för en stor dubbeltårta för stora sällskap.

  1. Hej!
    Detta ser såå smarrigt ut!
    Jag har tänkt att bjuda på denna i morgon på midsommar, kan jag göra tårtan ikväll eller måste man göra den i morgon?

    Om man kan göra den ikväll, ska man garnera den ikväll eller i morgon, vad blir bäst tro?

    Trevlig midsommar 😊🌸

    1. Hej! Jag brukar förbereda den dagen innan och garnera den precis innan servering! Lycka till, den är så mumsig!

  2. För hur många bitar/pers!ner beräknas detta recept? Framgår inte!

    1. Hej, den är bakad i en långpanna så där har du storleken. Sen beror det på hur stora bitar man tar…
      Men 12 pers är nog lagom. Då får man en bra bit var =)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..