Somrig jordgubbstårta!

birtdaycake

födelsedagstårta

Min vän Jessica fyllde 30 år och naturligtvis ville jag baka en tårta till henne! Hon älskar allt vackert och mycket rosa. Det blev en jordgubbstårta med klassiska smaker som lemon curd , jordkubbsvaniljkräm, kardemummabottnar och färskost-smörfrosting.

Recept på jordgubbstårta:

Tårtbotten:

  • 3 ägg
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 krm  salt
  • 1 tsk kardemummakärnor, mortla dem

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
  3. Blanda vetemjöl, bakpulver, salt och kardemumma i en bunke. Vänd försiktigt ner det i äggsmeten.
  4. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med smeten.
  5. Fyll en smord och bröad springform med löstagbar kant, jag använde en 18 cm bred, men en 20 cm går lika bra. Grädda kakan i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Prova med en sticka, den ska vara torr.
  6. Låt kakan svalna helt innan du delar den i tre tårtbottnar.

Lemon curd fyllning till tårtan:

  • 0,75 dl Lemon curd (se recept här)
  • 1-1,5 dl vispad grädde

Blanda grädden med lemon curden och vispa upp den.

Jordgubbsvaniljkräm:

Det blir ganska mycket kräm, du kan förvara krämen i kylen utan att vispa upp den med grädde och använda vid annat tillfälle. Vispa då upp med mindre grädde om du tar portioner av krämen.

  • 250 g jordgubbspuré
  • 2,5 dl mjölk
  • 0,5 citron, zest och saft
  • 1 vaniljstång
  • 100 g äggula
  • 40 g maizena
  • 100 g socker
  • 25 g smör
  • 1 nypa salt
  • 3-4 dl grädde, lättvispad

Gör jordgubbskrämen så här:

  1. Låt  jordgubbspuré, mjölk, citronzest, citronsaft samt vaniljfrön och vaniljstång koka upp. Låt stå i ca 10 minuter och sila sen av den. Häll i en ren kastrull.
  2. Vispa upp äggula med socker samt maizena lätt för hand i en bunke.
  3. Tillsätt äggvispet i kastrullen under omrörning och låt krämen kokas riktigt tjock. Ta av från plattan och tillsätt sist smöret och saltet. Rör om till en jämn kräm.
  4. Låt krämen svalna helt, (gärna kylskåpskall) och blanda sen ihop med lätt vispad grädde, vispa till en konsistens som är spritsbar.
  5. Placera den första tårtbottnen på ett fat, bred på Lemoncurdefyllningen, lägg på en botten till och bred på jordgubbsfyllningen. Bred på ca 2 cm tjockt lager av fyllningarna eller som du tycker känns bra. Ev kan man spritsa som en ring längst ut på kanten med kardemummafrostingen som en ”mur” så att fyllningen inte kommer ut i frostingen på utsidan.
  6. Spackla sen på kardemummafrostingen. Vill du stabilisera tårtan kan du sticka ner sugrör eller några pinnar i mitten innan du spacklar.
  7. Spritsa sen på den rosa kardemummafrostingen som rosor eller hur du vill. Förvara i kyl.
  8. Servera tårtan rumstempererad så frostingen är mjuk och krämig.

Kardemummafrosting:

  • 300 g cream cheese
  • 150 g smör
  • 2-3 dl florsocker
  • 1-2 tsk mortlade kardemummakärnor
  • Ev pastafärg

Vispa smör och cream cheese krämigt och jämnt. Häll i florsocker och kardemumma och vispa till en tjock frosting. Färga hälften med rosa pastafärg.

Recept på enkla maränger med kardemumma:

  • 3 stora äggvitor
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 tsk mortlade kardemummakärnor
  1. Vispa äggvitorna till ett skum och häll i  lite socker i taget medans du vispar.  Fortsätt vispa på medelhastighet tills marängen är tjock och glansig.
  2. Blanda i den mortlade kardemumman och spritsa maränger med önskad tyll på ett bakplåtspapper.
  3. Grädda i ugnen på 120 grader i 1 timma. Stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar i eftervärmen tills ugnen är kall.

 

Tips!

Hinner du inte göra jordgubbsvaniljkrämen kan du ta jordgubbssylt istället. Det blir också gott.

födelsedagstårta

  1. Hej, jag fattar inte riktigt! Det står att hälften av kardemummafrostingen ska färgas med rosa pastafärg. Vad ska den färgade frostingen vara till? Ska den också användas för spritsning/dekoration av tårtan, tillsammans med jordgubbsvaniljkrämen?

    1. Hej! Jordgubbsvaniljkrämen skall vara inne i tårtan mellan lagerna och det rosa på tårtan som är spritsat är också kardemummafrosting men den färgade. Men man kan spritsa med naturell kardemummafrosting också om man inte vill ha det rosa över tårtan. Jag skall direkt förtydliga i receptet. Tack för din kommentar. Lycka till och ha en fin dag! Bästa, Cecilia

    1. Vartefter jag fortsätter uppstår fler oklarheter:
      1. Tårtbotten: det står att man ska mortla kardemummakärnor, men det står ingenstans att de ska blandas ner i smeten. Antar att de ska blandas ner? Tillsammans med de torra ingredienserna?
      2. Jordgubbsvaniljkrämen: i ingrediensförteckningen står zest och saft från citron. Zesten ska blandas i jordgubbspurén, men vart ska saften ta vägen? Jag antog att även saften skulle ner i jordgubbspurén. Ser dock ut som om det skär sig. Kanske var mitt antagande fel?

      1. Hej igen, japp den mortlade kardemumman skall i smeten också. Likaså citronsaften skall ner tillsammans med citronskalet. När tillsatte du saften? Kan tänka mig att det skär sig om man tillsätter den på slutet. Så ledsen för otydligheter och har förtydligat i receptet nu.

  2. Marie skriver:

    Hur många bitar blir der ungefär på en tårta

  3. Åå så god och fin den ser ut! Tänkte provbaka den till pappas födelsedag för att sen kunna baka den igen till min babyshower!
    Jag undrar bara hur du bygger den? Har du lemoncurden på ett plan och sedan jordgubbsvaniljkrämen på nästa?? Gör du nått specifikt på kanterna innan du lägger på fyllningen så den inte rinner av lr blir den inte så lös?
    Tack för ett fint tips på tårta!!

    1. Hej fick du svar på denna kommentaren? Jag svarade för några dagar sedan men nu kom den upp som ny kommentar?

      1. Louise skriver:

        Hej igen!

        Nu såg jag att det stod i receptet ovan. Tack!

        1. Vad konstigt att svaret inte kom fram till dig. Förtydligade i receptet också. Tack för att du frågade! 🤗

  4. Kan man göra tårtan dagen innan?
    Och vilken storlek på form ska man ha?
    Dessutom där det står 5 dl grädde. Är det som ska blandas med jordgubbsvaniljkrämen?

    1. Hej Anna, det går jättebra att göra tårtan dagen innan, ta bara fram den minst 30 min innan servering så frostingen hinner bli rumstempererad. Jag använde en 18 cm bred form men du kan använda en större, tårtan blir bara inte lika hög. Och ja den lätt vispade grädden skall blandas med krämen. Jag har förtydligat det i receptet, det stod inte tydligt alls. Tack för det, ha en fin helg och lycka till med tårtan! =)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..