Baka en Cheesecake till morsdag!

Cheesecaketårta med kardemumma och rabarberkompott, täckt av italiensk maräng och toppad med svenska bär. Kan det bli bättre?!
Denna cheesecake är ljuvlig och jag fick lära mig den när jag var på tårtkurs hos Magnus Johansson. Jag rekommenderar verkligen denna kurs! Det var jättekul och inspirerande. Kolla länken här för att anmäla er! Vill ni inte gå en tårtkurs men ända ha en god tårta kan ni besöka Magnus Johanssons bageri i hammarbysjöstad och plocka upp en tårta eller god bulle, t.ex. till mor på morsdag i morgon!

Recept på Cheesecake med kardemumma och rabarberkompott!

Recept på smulbotten:
1,5 dl mjöl
100 g smör
1 dl socker
2,5 dl mandelmjöl
0,5 tsk kanel eller kardemumma
zest av 0,5 citron

Kör allt i en matberedare tills det bildas små smulor/klumpar. Häll ut på en plåt med bakplåtspapper och grädda gyllenbrun i 190 grader i mitten av ugnen. Ca 15 min.

Recept på rabarberkompott:
(Rabarberkompoten kan uteslutas och bara fylla kakan med philadelphiafyllningen nedan)
500 g rabarber
1,5 dl råsocker
0,5 dl flädersaft eller annan saft du gillar som du har hemma.

Skala och skär rabarbern i bitar. Blanda i råsockret och saften. Koka till en kompott. Låt svalna.

Recept på Cheesecake:
680 gram philadelphia
2 dl socker
50 g äggula (ca 4-5 st)
84 gram äggvita (ca 3 st)
1/3 dl maizena 
1 vaniljstång
2 tsk kardemummatjärnor (mortlade)

Blanda philadelphia och socker klumpfritt i tex en kitchenaid. Blanda i äggulan och äggvitan, lite i taget. skrapa ur vaniljstången och blanda ner den och resten av ingredienserna.

Smörj och bröa en eller två mindre springformar. Tryck ut smulorna i botten av formen. Häll i lite av cheesecake smeten och sen lite av rabarberkompotten och toppa sen med mer cheesecake. Formen skall vara fylld till 80 %. Grädda sen i 140 grader i 40 min eller tills cheesecaken stelnat. Spritsa på italiensk maräng och dekorera med färska bär.

Recept på italiensk maräng hittar du här!

 Jag gjorde dubbelt recept för att kunna dekorera två mindre tårtor. Lycka till! Och grattis alla mammor i morgon på Morsdag!

Ett speciellt grattis till min egna underbara mamma som alltid finns där för mig och inte mins inspirerat mig till att börja baka! Puss!