Saftig Chokladtårta med jordnötsfyllning

Jättegod chokladtårta! Den här är chokladig och fylld med en jordnötssmörsfyllning.
påsktårta choklad

Foto: Andy Prhat

Recept på chokladtårta:

  • 50 g smält och svalnat smör
  • 1 dl kakao
  • 2 dl vetemjöl
  • 0,75 tsk bakpulver
  • 0,75 tsk bikarbonat
  • 1 krm salt
  • 2 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl kokande vatten

Så här gör du chokladtårtan:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form, 15 cm diameter och höga kanter, med smör. Bröa med kakao för att få en fin brun kant på chokladbottnarna.
  2. Sikta ner kakao, mjöl, bakpulver och bikarbonat i en bunke. Häll i salt och socker. Blanda.
  3. Vispa ner ägg, mjölk, smör och kokande vatten. Vispa till en jämn smet, gärna med elvisp. Häll i formen.
  4. Grädda i cirka 40 minuter i mitten av ugnen. Kakan ska inte vara kladdig i mitten när du känner med en sticka. Låt svalna helt.

Jordnötskräm till chokladtårtan:

  • 2 dl jordnötssmör med bitar
  •  125 g rumstempererat smör
  • En nypa salt
  • 3–4 dl florsocker
  • 2 tsk grädde
  • 1 tsk vaniljsocker

Så här gör du:

Blanda ihop alla ingredienser till
en jämn kräm.

Chokladglasyr

  • 100 g mörk choklad
  • 50 g smör

Så här gör du:

Smält samman på medelvärme
och låt svalna till en fastare kräm.
Den ska inte stelna innan du hällt
den över kakan.

Kanderade nötter till topping

  • 3 msk ljus sirap
  • 1,5 msk socker
  • 0,5 tsk salt
  • 70 g pekannötter
  • 70 g pistagenötter

Så här gör du:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop sirap, socker och salt i en kastrull eller stekpanna.
  2. Låt blandningen koka ihop ett
    par minuter. Blanda i nötterna och rör runt. Häll ut på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Ställ i mitten av ugnen i cirka
    15 minuter och rör runt efter halva tiden. Ta ut och separera nötterna från varandra så gott det går och låt svalna helt.

Montera tårtan: Skär chokladkakan till tre lika stora bottnar. Lättast är att skära cirka 2 cm in i kakan runt hela och därefter skära igenom för att få bottnarna så jämna som möjligt. Lägg på hälften av jordnötskrämen och en tårtbotten till. Lägg på nästa lager jordnötskräm och den sista tårtbottnen. Häll över chokladglasyren och strö över de kanderade nötterna.

  1. Hej Cilla,
    Det är allt tur att du bor i Sthlm,annars hade man väl hängt på låset,när dofterna från Näset sprider sig norröver någon kilometer!
    Mvh Fabror Ingvar

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..